Skip to main content

Acne

Als je stopt met de pil kun je te maken krijgen met een vette huid en/of acne. De hormoonschommelingen die ontstaan nadat je gestopt bent met de pil, zijn hiervan indirect de oorzaak. Hormonen en acne zijn namelijk nauw met elkaar verbonden.

Het ontstaan van hormonale acne

Hormonale acne is de term voor acne die ontstaat door een hormonale onbalans. Door deze onbalans zijn bepaalde hormonen, zoals het mannelijke geslachtshormoon testosteron, vaak in overmaat aanwezig. Een overschot aan mannelijke hormonen stimuleert de productie van talg in de talgklieren van je huid. Het gevolg is dat je huid vetter wordt en de talgklieren verstopt kunnen raken. Door deze verstoppingen kan de bacterie P. acnes zich snel vermenigvuldigen waardoor uiteindelijk ontstekingen/puistjes ontstaan.

Er zijn ook andere hormonen die de talgproductie kunnen stimuleren, zoals insuline en cortisol (stresshormoon). Vandaar dat het eten van veel suikers (insulinepiek) en het hebben stress hormonale acne kan verergeren.

De pil en acne

Over het algemeen heeft het gebruik van de pil een positief effect op je huid. Er zijn zelfs pillen die speciaal worden voorgeschreven bij acneklachten, zoals de Yasmin pil. Deze pillen hebben een anti-androgene werking en kunnen daarom ook helpen tegen andere klachten, zoals haaruitval. Het is dus niet verrassend dat als je stopt met de pil met een anti-androgene werking, je weer (tijdelijk) last kunt krijgen van acne.

Andersom kan acne ook het gevolg zijn van het gebruik van de anticonceptiepil. De pil kan dus zowel voor- als nadelen hebben wanneer het gaat om acne.

PCOS en acne

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een hormonale afwijking die voorkomt bij ongeveer  5-10% van de vruchtbare vrouwen. Kenmerkend van PCOS is dat de eisprongen (grotendeels) uitblijven, waardoor de menstruatie zeer onregelmatig is. Vrouwen met PCOS hebben daarom vaak problemen met de vruchtbaarheid. Daarnaast hebben ze ook vaak last van acne en haaruitval. Dit komt omdat de testosterongehaltes en insulinewaardes bij PCOS verhoogd zijn. Het gebruik van de pil maskeert deze symptomen. Als je stopt met de pil en je hebt PCOS, dan kunnen klachten zoals acne dus tot uiting komen. Meer over PCOS lees je op Stichtingpcos.nl.

Producten bij hormonale acne

Hoewel acne vaak vanzelf wegtrekt en niet schadelijk is, is het wel super vervelend. Als je net bent gestopt met de pil, zit je vast niet te wachten op een gezicht vol met puistjes. Er zijn gelukkig producten die je kunnen ondersteunen en helpen om je hormonen snel in balans te krijgen.

Maca

Maca is een wortel die van oorsprong voorkomt in Peru. Deze superfood staat erom bekend dat het disbalans in de hormonen kan verhelpen, omdat het fungeert als adaptogeen. Er zijn veel studies die aantonen dat maca kan helpen bij klachten in de menopauze. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat maca hormonale acne kan verhelpen, is het wel aannemelijk dat het acne door stoppen met de pil kan verminderen. Maca zorgt er namelijk dat de hormoonhuishouding sneller hersteld wordt.

Een goed kwalitatief hoogwaardige maca zit in de Femme Hormoonsupport voor de vrouw van Vitakruid.

D-chiro-inositol

D-chiro-iositol is een B-vitamineachtige stof die bekend staat om zijn positieve effect op klachten veroorzaak door hormoonafwijkingen. Dit komt omdat D-chiro-inositol de natuurlijke hormoonbalans van de vrouw ondersteunt. Uit onderzoek blijkt dat D-chiro-inositol klachten, zoals acne en een onregelmatige menstruatie bij vrouwen met PCOS kan verbeteren.

Een goed kwalitatief supplement met DCI is DCI van Ovabalance.

Verzorgingsproducten

Hoewel verzorgingsproducten niet direct bijdragen aan het stabiliseren van je hormoonhuishouding, kunnen ze wel veel voor je betekenen als je last hebt van acne na het stoppen met de pil. Een goede verzorgingsroutine is hierbij erg belangrijk. Zorg dat je je huid elke avond goed reinigt met een milde reiniger, zoals Neutral Facewash. Probeer producten met parfum en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Deze kunnen irritatie veroorzaken en de acne verergeren. Producten met Salicylzuur (concentratie van 1 a 2 %) en Niacinamide zijn bij uitstek geschikt voor het behandelen van acne. Ook van het gebruik van vitamine C op de huid is bekend dat het acne kan verminderen.

Acne door stoppen met de pil? Eet gezond!

Of je nu wel of geen acne hebt na het stoppen met de pil; een gezond voedingspatroon is altijd van belang voor een mooie huid en een gezonde hormoonhuishouding. Als je stopt met de pil is het daarom extra belangrijk om gezond te eten.

Vermijd daarom schadelijke en belastende stoffen die hormoonverstoringen in de hand kunnen werken, zoals alcohol, suiker, teveel koffie en gefrituurde producten. Probeer ook geregeld vette vis, zoals makreel, haring, zalm of tonijn te eten of maak gebruik van goede omega-3 supplementen. Als je weinig buiten komt, is het ook verstandig om Vitamine D3 supplementen te slikken.

Vind je het moeilijk om gezonde recepten te bedenken? Dan kunnen de volgende producten je hierin ondersteunen:

Recente berichten
Tips tegen haaruitval bij een hormonale disbalans
Haaruitval

10x tips tegen haaruitval

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem bij mannen én bij vrouwen. Het kan je erg onzeker…
Silicium voordelen bij haaruitval
Haaruitval

Silicium: gezondheidsvoordelen en rol bij haaruitval

Als je last hebt van haaruitval en op zoek bent naar een middel om dit…
Saw Palmetto: voordelen
Hormoonbalans

Saw Palmetto: voordelen voor vrouwen

Als je te maken hebt met haaruitval, dan heb je misschien wel eens van Saw…