Skip to main content

Haaruitval

Haaruitval is een veel voorkomende bijwerking die kan ontstaan na het stoppen met de pil. De anticonceptiepil onderdrukt de menstruele cyclus, waardoor de eigen natuurlijke hormoonproductie wordt verstoord. De belangrijkste oorzaak voor haaruitval na het stoppen met de pil is daarom het ontstaan van hormonale veranderingen. Haaruitval is natuurlijk een vervelende bijwerking, maar gelukkig zijn er veel producten die kunnen helpen.

Als je na het lezen van deze pagina besluit om supplementen te gebruiken, zorg er dan voor dat deze van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dit houdt in dat de samenstelling van het supplement resulteert in een optimale biologische beschikbaarheid. Als Othomoleculair Adviseur adviseer ik supplementen van Vitakruid en Ovabalance.

Let op: de informatie in dit artikel is niet bedoeld om welke ziekte of aandoening dan ook te diagnosticeren, te behandelen of te genezen. De producten die hier geadviseerd worden zijn bedoeld als algemene ondersteuning en ter optimalisering van de gezondheid. Raadpleeg altijd je arts als je haaruitval niet verdwijnt na het nemen van maatregelen of als er kale plekken ontstaan.

Wanneer is er sprake van haaruitval?

Gemiddeld hebben we 100.000 haren op ons hoofd en verliezen we tussen de 50 en 100 haren per dag. Dit is niks om je zorgen over te maken. Als je last hebt van extreme haaruitval, bijvoorbeeld door het stoppen met de pil, dan heb je dit snel genoeg door. Kenmerken van extreme haaruitval zijn:

 • Meer haren in de doucheput
 • Je scheiding wordt duidelijker zichtbaar
 • Je haar is futloos en sneller vet
 • Er zitten meer haren in je borstel
 • Je staart wordt dunner

Voor vrouwen is extreme haaruitval natuurlijk erg vervelend. Een mooie, volle bos haar is een schoonheidsideaal. Haaruitval bij vrouwen veroorzaakt daarom vaak psychische stress. Als je haaruitval krijgt door het stoppen met de pil is er goed nieuws: het is vaak van tijdelijke aard en je kunt in de meeste gevallen iets aan doen.

Haaruitval na stoppen met de pil Oorzaken van haaruitval na stoppen met de pil

Er zijn verschillende vormen van haaruitval. De meest voorkomende vormen bij vrouwen die stoppen met de pil zijn:

 • Haaruitval door plotseling veranderingen in de hormoonhuishouding
 • Erfelijke haaruitval: Alopecia Androgenetica
 • Haaruitval door menopauze
 • Haaruitval door PCOS

Naast bovengenoemde oorzaken kan haaruitval in het algemeen ook veroorzaakt worden door haarziekten, kanker, ijzertekort, bepaalde medicijnen, een verminderde werking van de schildklier of een slechte verzorging van de hoofdhuid.

Haaruitval door veranderingen in de hormoonhuishouding

Haaruitval door veranderingen in de hormoonhuishouding is de meest voorkomende vorm bij vrouwen die stoppen met de pil. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel telogeen efflivium genoemd. Haargroei en haaruitval bestaat uit 3 fasen: de groeifase (anageen), de overgangsfase (katageen, de groei is gestopt) en de rustfase (telogeen, het haar valt uit).

Bij gezond haar bevindt het overgrote deel (ongeveer 90%) van het haar in de anagene fase. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kan het voorkomen dat het overgrote deel van het haar zich naar de katagene fase verplaatst. Haren stoppen dan met groeien en na enkele maanden zullen de haren tegelijk beginnen uit te vallen (telogene fase).

We maken onderscheid tussen chronische en acute telogeen haaruitval. Bij de acute vorm is er meestal een gebeurtenis die de haargroei verstoort zoals een bevalling, de overgang, een streng dieet of dus het stoppen met de pil. Er is dan sprake van gelijkmatig haarverlies en de haargrenzen kunnen teruglopen. Acuut telogeen effluvium is tijdelijk van aard en gaat dus vanzelf over. Helaas kan het wel maanden tot jaren duren voordat de haardichtheid weer op hetzelfde niveau is als voor de haaruitval.

Producten bij telogeen haarverlies

De beste manier om haaruitval door stoppen met de pil te verminderen, is door te zorgen dat je natuurlijke hormoonbalans zo snel mogelijk hersteld wordt. Er zijn diverse producten die je hierbij kunnen ondersteunen. Ook zijn er goede producten voor de hoofdhuid die haaruitval kunnen verminderen. De volgende producten bieden ondersteuning:

Spectral RS

Spectral RS is een haarlotion tegen haaruitval die veroorzaakt wordt door stress, medicatiegebruik, hormoonschommelingen of een tekort aan vitaminen. De lotion bevat diverse ingredienten, zoals Aminexil en Adenosine, die ervoor zorgen dat de haren niet meer in een vroeg stadium uitvallen en de groeifase van het haar juist langer duurt. Spectral RS is te koop bij bol.com. Gebruik dit product niet bij zwangerschap!

Spectral RS

Supplementen met maca

Maca is een kruidachtige plant die groeit in centraal Peru. Deze superfood  Superfood werkt als een adaptogeen en helpt hormonen in balans te brengen. van oudsher werd maca gebruikt om de haargroei te stimuleren en haaruitval te voorkomen.

Een goed kwalitatief hoogwaardige maca zit in de Femme Hormoonsupport voor de vrouw van Vitakruid.

D-Chiro-Inositol supplementen

D-Chiro-Inositol (DCI) is een vitamine B-achtige stof die de natuurlijke balans in het vrouwelijk lichaam ondersteunt. Omdat D-Chiro-Inositol bijdraagt aan een gezonde hormoonbalans, kan het ook helpen om haaruitval veroorzaakt door stoppen met de pil te verminderen.

Een goed kwalitatief supplement met DCI is DCI van Ovabalance.

Erfelijke haaruitval (Alopecia Andogenetica)

Er wordt vaak gedacht dat erfelijke haaruitval alleen bij mannen voorkomt. Helaas is dit niet het geval. Ook veel vrouwen krijgen te maken met erfelijke haaruitval, wat ook wel Alopecia Androgenitica wordt genoemd. Het is niet precies bekend hoeveel vrouwen te maken krijgen met deze vorm van haaruitval, maar er wordt geschat dat dit rond de 40% is. Bij de meeste vrouwen begint dit rond de menopauze. Bij een kleiner percentage begint dit al vóór de menopauze. Een deel van deze vrouwen lijdt ook aan PCOS: een hormonale disbalans waarbij de eisprongen (grotendeels) uitblijven.

Dihydrotestosteron (DHT)

Alopecia Androgenetica wordt grotendeels veroorzaakt door voor overgevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron, dat ook bij vrouwen in relatief kleine mate aanwezig is. DHT zorgt ervoor dat het haargroeiproces versnelt en wordt verstoord. Door DHT zullen de haarzakjes uiteindelijk verschrompelen, waardoor er van haargroei geen sprake meer is.

Diane-35 pil

In het verleden werd de Diane-35 pil vaak voorgeschreven bij vrouwen met erfelijke kaalheid. De Diane-35 heeft namelijk een antiandrogene werking. De stof cyproteronacetaat remt de omzetting van testosteron naar DHT. De Minerva pil heeft ook een antiandrogene werking.

Helaas is de Diane-35 pil ook veel voorgeschreven aan jonge vrouwen waar nooit erfelijke kaalheid is gediagnosticeerd. Vroeger werd deze pil vaak voorgeschreven aan tieners die veel last hadden van acne. Als je last hebt van erfelijke kaalheid en je stopt met de Diane-35 pil, kan het daarom zijn dat dit dan pas tot uiting komt.

Als je na het stoppen met de Diana-35 of Minerva pil zorgen maakt of je last hebt erfelijke haaruitval, dan kun je het beste een afspraak maken met een dermatoloog. Hij of zij kan onderzoeken of je deze vorm van haaruitval hebt. Je hebt een grotere kans op deze vorm van kaalheid als er veel familieleden (gedeeltelijk) kaal zijn.

Producten bij erfelijke haaruitval

Er zijn enkele producten die kunnen helpen bij erfelijke haaruitval. Over het algemeen heb je bij erfelijke haaruitval niet genoeg baat bij het nemen van extra vitamines en mineralen. Producten met een DHT-onderdrukkende werking kunnen wel een oplossing bieden. Hierbij kun je denken aan:

Saw Palmetto supplementen

Saw Palmetto (Zaagpalm) is een kruid dat afkomstig is van een kleine zaagpalm. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat Saw Palmetto een positief effect heeft op haargroei. Dit komt vooral door de DHT blokkerende werking. Het verlaagt het DHT niveau door het belemmeren van 5-alfa-reductase. Hierdoor remt het erfelijke haaruitval.

Bij Ovabalance koop je een kwalitatief hoogwaardig Saw Palmetto complex.

Haarproducten met DHT-remmende werking

Er zijn diverse haarproducten op de markt, zoals lotions en shampoo’s, die DHT in de hoofhuid blokkeren. Deze producten zijn vaak aangevuld met natuurlijke ingrediënten die helpen bij het reguleren van talgproductie en om de haargroei te bevorderen. Dit soort producten zijn effectief in het verminderen van erfelijke haaruitval.

Let wel op: producten met een DHT-onderdrukkende werking kun je niet gebruiken als je zwanger bent, probeert om zwanger te worden of borstvoeding geeft.

Haaruitval door menopauze

Als je stopt met de pil omdat je het vermoeden hebt dat je in de overgang bent (rondom het 50e levensjaar), dan kun je te maken krijgen met overgangsklachten, waaronder haaruitval. Tijdens de menopauze veranderen de hormoonwaardes. Oestrogeen en progesteronwaardes nemen af, waardoor de androgene hormonen meer invloed krijgen. Door de hormonale onbalans ontstaat vaak haaruitval, maar ook andere klachten zoals opvliegers, hartkloppingen of (nachtelijke) zweetaanvallen.

Als je stopt met de pil kan het in het begin lastig zijn om te beoordelen of haaruitval veroorzaakt wordt door de menopauze of door tijdelijke verstoringen in de hormoonhuishouding door het stoppen met de pil zelf. Als je een jaar geen menstruatie hebt gehad, weet je pas zeker dat de menopauze is bereikt.

Producten bij haaruitval door menopauze

Er zijn diverse producten die je kunnen ondersteunen als je last hebt van haaruitval door de menopauze. Dit zijn producten die hormonale onbalans tegengaan of ervoor zorgen dat de haren niet meer in een vroeg stadium uitvallen waardoor de groeifase van het haar juist langer duurt. De volgende producten kunnen je mogelijk helpen:

Natuurlijk progesteroncrème

In de menopauze is het oestrogeengehalte vaak te hoog ten opzichte van het progesterongehalte. Deze disbalans kan zorgen voor klachten, zoals toename gewicht, vermindering libido, vermoeidheid, depressie en ook haaruitval. Suppletie van progesteron in de vorm van een crème kan deze klachten op een natuurlijke manier aanpakken.

Spectral RS

Spectral RS is een haarlotion tegen haaruitval die veroorzaakt wordt door stress, medicatiegebruik en hormoonschommelingen. Deze lotion kan daarom helpen bij haaruitval door de menopauze. De ingredienten Aminexil en Adenosine zorgen ervoor dat de haren niet meer in een vroeg stadium uitvallen en de groeifase van het haar  langer duurt. Spectral RS is te koop bij bol.com.

Supplementen met ondersteunende kruiden en vitaminen

Er zijn diverse kruiden en vitamines, zoals DCI, DIM, magnesium en vitamine D3, die kunnen ondersteunen bij overgangsverschijnselen. Deze stoffen kun je als voordeelbundel kopen bij Ovabalance.

Haaruitval door PCOS

Ongeveer 5-10% van de vruchtbare vrouwen lijdt aan PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom). PCOS is een syndroom dat gekenmerkt wordt door meerdere symptomen:

 • Geen of een onregelmatige menstruatie (minder dan 8 keer per jaar)
 • Acne
 • Problemen met vruchtbaarheid
 • Overbeharing en haaruitval.

Zolang je de pil slikt, heb je geen last van PCOS. De symptomen worden dan als het ware gemaskeerd. De meeste vrouwen ontdekken daarom pas dat ze PCOS hebben als ze stoppen met de pil vanwege een kinderwens. De symptomen worden vooral veroorzaakt door een hormonale disbalans waarbij progesteron in onvoldoende mate aanwezig is. PCOS komt vaak voor bij vrouwen met overgewicht, veel stress, insuline resistentie en diabetes II.

Haaruitval bij PCOS wordt vaak veroorzaakt door een verhoogd DHT. Vrouwen met PCOS hebben daarom vaak haaruitval volgens het mannelijk patroon (Alopecia Androgenetica).

Heb je het vermoeden dat je PCOS hebt? Maak dan een afspraak met je huisarts en vraag om een doorverwijzing. Om PCOS vast te stellen, vindt er meestal bloedonderzoek en echoscopisch onderzoek plaats.

Producten bij haaruitval door PCOS

Als je last hebt van PCOS, dan kun je ervoor kiezen om (weer) de pil te slikken. Er zijn echter ook producten die je kunnen helpen om PCOS klachten te verminderen:

D-Chiro-Inositol

Uit onderzoek is gebleken dat D-Chiro-Inositol (DCI) een positief effect heeft op de menstruatiecyclus van vrouwen met PCOS. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat inname van DCI supplementen testosteron niveaus significant doen dalen. Het is dus aannemelijk dat DCI kan helpen bij het verminderen van haaruitval veroorzaakt door PCOS.

DCI supplementen kun je hier kopen.

Mindfulness cursus

Stress is een belangrijke trigger van PCOS. Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig beoefenen van mindfulness/yoga resulteert in verlaagde testosteronlevels in het bloed van vrouwen met PCOS. Vandaar dat mindfulness en yoga kan bijdragen aan het verminderen van haaruitval veroorzaakt door PCOS.

Saw Palmetto supplementen

Haaruitval bij PCOS wordt vaak veroorzaakt door een verhoogd DHT. Saw Palmetto heeft een DHT blokkerende werking. Het verlaagt het DHT niveau door het belemmeren van 5-alfa-reductase. Vandaar dat supplementen met Saw Palmetto kunnen bijdragen aan het verminderen van haaruitval bij vrouwen met PCOS.

Let op: Saw Palmetto dient niet gebruikt te worden als je zwanger bent, of probeert zwanger te worden.

Algemene tips haaruitval

Welke vorm van haaruitval je ook hebt; een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon zijn altijd van belang voor gezonde haargroei en een goede hormoonbalans. Als je stopt met de pil is het dus extra belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Een aantal tips:

 • Vermijd schadelijke en belastende voedingsmiddelen die hormoonverstoringen in de hand kunnen werken, zoals alcohol, suiker, teveel koffie en gefrituurde producten. De boeken “Het hormoonbalansdieet”en 20 dagen suikervrij kunnen je hierbij helpen.
 • Eet geregeld vette vis, zoals makreel, haring, zalm of tonijn te eten of maak gebruik van goede omega-3 supplementen. Hierbij is Omega 3 uit algenolie de beste keuze, omdat deze zuiverder en duurzamer zijn.
 • Zorg voor voldoende inname van vitamine B. Vitamine B, met name Biotine (B8) is onmisbaar voor een gezonde volle haardos. Je kunt ervoor zorgen dat je dit voldoende binnen krijgt door het innemen van een goede multivitamine voor het haar zoals de ‘Multi Dag & Nacht van Vitakruid’. Wil je zwanger worden, kies dan voor ‘Ultimate Multi Mama van Ovabalance‘.
 • Vermijd stress. Chronische stress heeft een nadelige invloed op je hormoonbalans en kan resulteren in vervelende klachten, zoals haaruitval. Probeer daarom dagelijks je ontspanning te pakken, bijvoorbeeld met behulp van een mindfulnesstraining. Een supplement dat kan helpen om te ontspannen en cortisol (stresshormoon) te verlagen is Ashwagandha. Lees ook: Ashwagandha: wat is het en wat zijn de voordelen?
 • Gebruik natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten. Bijna alle reguliere verzorgingsproducten bevatten verschillende schadelijke en hormoonverstorende stoffen, zoals SLS, ftalaten en parabenen. Voor een gezonde hormoonbalans en om je haaruitval te verminderen, kun je deze producten met schadelijke stoffen beter vermijden. Dit zijn bijvoorbeeld goede merken zonder schadelijke stoffen:
 • Stop met roken. Roken is slecht voor je gezondheid, maar ook voor je haar. Roken vermindert de bloedtoevoer naar de haarfollikels, waardoor de haarzakjes vroegtijdig verouderen. Dus; rook je? Probeer dan zo snel mogelijk te stoppen!
Recente berichten
Tips tegen haaruitval bij een hormonale disbalans
Haaruitval

10x tips tegen haaruitval

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem bij mannen én bij vrouwen. Het kan je erg onzeker…
Silicium voordelen bij haaruitval
Haaruitval

Silicium: gezondheidsvoordelen en rol bij haaruitval

Als je last hebt van haaruitval en op zoek bent naar een middel om dit…
Saw Palmetto: voordelen
Hormoonbalans

Saw Palmetto: voordelen voor vrouwen

Als je te maken hebt met haaruitval, dan heb je misschien wel eens van Saw…