Als je stopt met de pil kun je te maken krijgen met een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit houdt in dat je cyclus de ene maand langer of korter duurt dan de andere maand of dat je zelfs een tijdje niet ongesteld wordt. Over het algemeen is dit niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. De hormonen in je lichaam moeten weer in balans komen en dat duurt soms even. Zodra de hormoonhuishouding in het lichaam weer op orde is, wordt de menstruatiecyclus in de meeste gevallen weer regelmatig en verdwijnen vaak ook eventuele andere klachten, zoals acne en haaruitval.
Normale menstruatiecyclus
Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Dit wordt berekend vanaf de eerste dag van je menstruatie tot aan de eerste dag van je volgende menstruatie.
De menstruatie zelf duurt slechts 2 tot 7 dagen. Een cyclus die een paar dagen langer of korter duurt is normaal. De duur is bij elke vrouw namelijk anders. Ook kan de duur per cyclus een paar dagen afwijken van andere maanden. Dit is allemaal niks om je zorgen over te maken.
Oorzaken onregelmatige menstruatiecyclus
We spreken pas over een onregelmatige menstruatiecyclus als de menstruatie zeer zelden voorkomt, uitblijft of juist heel vaak optreedt. Uiteraard kan het uitblijven van een menstruatie ook het gevolg zijn van een zwangerschap, overgang of borstvoeding. In dat geval is het een natuurlijk verschijnsel.
De menstruatiecyclus kan door verschillende invloeden verstoord worden. Stoppen met de pil is natuurlijk een belangrijke oorzaak. Andere veelvoorkomende oorzaken van een onregelmatige menstruatiecyclus zijn:
- Stress en depressie
- Extreme gewichtsveranderingen
- Overmatig sporten
- Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)
Stoppen met de pil
Stoppen met de pil resulteert vaak in een (tijdelijke) verstoorde menstruatiecyclus. Je menstruatiecyclus is immers afhankelijk van bepaalde hormonen en de natuurlijke productie van deze hormonen is door pilgebruik stilgelegd. Als je stopt moet deze productie weer op gang komen.
Meestal is je cyclus het eerste halfjaar na pilgebruik nog erg onregelmatig. In sommige gevallen kan het maanden duren voordat de eerste echte menstruatie volgt. Na een half jaar is je lichaam vaak weer in balans. In enkele gevallen duurt het meer dan een jaar.
Als je na een jaar nog geen regelmatige menstruatiecyclus hebt of als je twijfels hebt over je klachten, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Lees ook: Stoppen met de pil: dit gebeurt er in je lichaam!
Producten ter ondersteuning
Een onregelmatige menstruatie komt meestal door een verstoorde hormoonbalans. Er zijn verschillende producten die je kunnen helpen om je hormoonbalans sneller te herstellen:
Maca
Maca is een wortel die van oorsprong voorkomt in Peru. Deze superfood staat erom bekend dat het disbalans in de hormonen kan verhelpen, omdat het fungeert als adaptogeen. Er zijn veel studies die aantonen dat maca kan helpen bij klachten in de menopauze. Het is daarom aannemelijk dat Maca ook kan helpen om de hormoonhuishouding sneller te herstellen als je gestopt ben met de pil.
Een goed kwalitatief hoogwaardige maca zit in de Femme Hormoonsupport voor de vrouw van Vitakruid.
Monnikspeper
Monnikspeper (Vitex Agnus Castus) is een plant die al van oudsher gebruikt wordt om de hormoonhuishouding te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt ook dat monnikspeper en positief en verlichtend effect heeft op hormoongerelateerde aandoeningen bij vrouwen. Monnikspeper heeft een fyto-progestagene werking. Oftewel, het bevat stoffen die de werking van progesteron nabootsen bij een tekort aan progesteron.
Monnikspeper is verkrijgbaar als supplement.
D-Chiro-Inositol
D-Chiro-Iositol (DCI) is een B-vitamineachtige stof die bekend staat om zijn positieve effect op klachten veroorzaakt door hormoonafwijkingen. Dit komt omdat DCI de natuurlijke hormoonbalans van de vrouw ondersteunt.
Uit onderzoek blijkt dat DCI kan helpen bij een onregelmatige menstruatiecyclus. Met name bij vrouwen met PCOS.
Een goed kwalitatief supplement met DCI is DCI van Ovabalance.
Natuurlijk progesteroncrème
Veel hormoongerelateerde klachten, zoals een onregelmatige menstruatie, zijn terug te voeren op een progesterontekort. Het toevoegen van natuurlijk progesteron kan daarom veel hormoongerelateerde klachten verhelpen.
Als je vermoedt dat je een laag progesteronniveau hebt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of Orthomoleculair therapeut. Hij of zij kan dit voor je laten testen via een laboratoriumonderzoek.
Natuurlijk progesteroncrème is te koop bij bol.com.
Lees ook: 6 hormonen die tijdens je menstruatiecyclus een belangrijke rol spelen
Stoppen met de pil? Eet gezond!
Je voedingspatroon en leefstijl hebben een grote invloed op je hormoonhuishouding. Zo kan een dieet met weinig vet bijvoorbeeld leiden tot een tekort aan oestrogeen. En kunnen schadelijke stoffen, zoals alcohol, suiker, teveel koffie en gefrituurde producten hormoonverstoringen in de hand werken. Als je stopt met de pil is het daarom extra belangrijk om gezond te eten.
Probeer na het stoppen met de pil veel groente en vette vis, zoals makreel, haring, zalm of tonijn te eten of maak gebruik van goede omega-3 supplementen. Als je weinig buiten komt, is het ook verstandig om Vitamine D3 supplementen te slikken.
Gezonde recepten bedenken kan best lastig zijn. Gelukkig zijn er veel receptenboeken geschreven die specifiek gericht zijn op het herstellen van de hormoonbalans. Enkele boeken zijn:
- Hormoonbalansdieet > boek met recepten en informatie
- 20 dagen suikervrij > programma met 20 dagmenu’s voor de hormoonbalans