Skip to main content

Als je stopt met de pil kun je last krijgen van acne. Heel vervelend, want als je besluit te stoppen met de pil doe je dat waarschijnlijk omdat je zwanger wilt worden, geen hormonen meer wilt slikken of om je mentaal beter te gaan voelen. Het laatste waar je dan op zit te wachten is een gezicht vol puistjes. Om je huid weer onder controle te krijgen, kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen helpen. Voedingsmiddelen die vaak worden gelinkt aan acne zijn koemelk en andere zuivelproducten.

In deze blog zal ik je uitleggen waarom het vermijden van koemelk(producten) gunstig kan zijn als je stopt met de pil en te maken krijgt met hormonale acne.

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is een vorm van acne die wordt veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels. Dit type acne komt vaak voor bij tieners tijdens de puberteit, maar kan ook voorkomen bij volwassenen, vooral vrouwen, als gevolg van menstruatie, zwangerschap of het stoppen met de pil. Bij hormonale acne is er sprake van een toename van androgenen, waaronder testosteron. Dit leidt tot een overmatige productie van talg, verstopte poriën en uiteindelijk tot de vorming van puistjes en mee-eters.

Post-pil acne

Als je stopt met de pil kun je dus last krijgen van hormonale acne, we noemen dit ook wel post-pil acne. Veel anticonceptiepillen (die met een lage androgeenindex) werken namelijk heel goed tegen acne. Bepaalde steroïden die aanwezig zijn in o.a. de Yasmin pil (ethinyestradiol en drospirenon) en de omstreden Diane-35 pil (ethinyestradiol  en cyproteron) onderdrukken de vorming van talg. Cyproteron (dat dus gebruikt wordt in de Diane-35) pil zorgt er zelfs voor dat de talgproductie wordt onderdrukt tot extreem lage niveaus.

Verhoogde talgproductie en meer androgenen

Door een anticonceptiepil te slikken die de talgproductie onderdrukt, ontstaat eigenlijk een abnormale situatie, want talg heb je nodig om de huid soepel te houden en te beschermen tegen infecties door bacteriën en schimmels. Als reactie op dit soort pillen wil je huid daarom juist meer talg produceren. Als je stopt met de pil, gaat deze drang om extra talg te produceren nog een tijd door. En omdat er geen steroïden meer in je lichaam zijn die de talgproductie onderdrukken, produceer je meer talg dan ooit tevoren. Het gevolg is dus dat je last kunt krijgen van acne. Bovendien zorgt het stoppen met de pil ervoor dat je eierstokken weer actief worden en dit leidt tot een tijdelijke toename van androgenen, wat ook weer de productie van talg stimuleert. Post-pil acne komt dus door twee dingen: een verhoogde talgproductie en een toename van androgenen.

Post-pil acne is vaak het ergste rond de 4-6 maanden nadat je gestopt bent met de pil. Daarna zou het langzaam beter moeten gaan met je huid en zouden ook eventuele andere klachten, zoals een onregelmatige menstruatie en haaruitval moeten afnemen. Om dit proces te versnellen en acne te verminderen, kun je een aantal dingen doen. Een van die dingen is dus het vermijden van koemelk.

De rol van melk bij hormonale acne

Melk bevat van nature verschillende hormonen, waaronder het groeihormoon IGF-1. IGF-1 is een hormoon dat van nature voorkomt in de melk van koeien, maar ook in ons eigen lichaam. Het is een belangrijk hormoon voor de groei van een baby en een kind. Tijdens de puberteit is het gehalte aan IGF-1 het hoogste en veel pubers hebben dan ook last van acne. IGF-1 heeft namelijk de eigenschap de productie van talg (huidolie) te stimuleren. Daarnaast kan IGF-1 de productie van andere hormonen in ons lichaam beïnvloeden, zoals het stimuleren van de aanmaak van mannelijke hormonen (androgenen). Ook dit draagt bij aan het verergeren van acne.

Melk stimuleert de aanmaak van IGF-1

Wanneer we melk consumeren, krijgen we dus meer van dit hormoon in ons lichaam. Bovendien stimuleert melk ook nog eens de eigen aanmaak van IGF-1. Door de toename van IGF-1 is de kans op acne groter. Als je dan ook nog eens gestopt bent met de pil en je talgproductie daardoor hoger is, dan zal IGF-1 eventuele acne alleen maar erger maken.

Suikers en koolhydraten dragen trouwens ook bij aan de toename van IGF-1. Het is dus zeker de moeite waard om te proberen te letten op de inname van zowel zuivel, suikers en koolhydraten om je acne te verminderen als je gestopt bent met de pil.

Alternatieven voor melk en melkproducten

Gelukkig zijn er vandaag de dag tal van alternatieven voor melk en melkproducten beschikbaar. Plantaardige melksoorten zoals amandelmelk, havermelk en kokosmelk zijn populaire opties geworden. Deze plantaardige melksoorten bevatten geen hormonen zoals IGF-1 en kunnen daarom een betere keuze zijn als je last hebt van hormonale acne.

Daarnaast zijn er ook andere zuivelvrije alternatieven beschikbaar, zoals yoghurt en kaas op basis van plantaardige ingrediënten. Deze producten worden vaak gemaakt van noten, soja of kokos en bevatten geen dierlijke hormonen die acne kunnen verergeren.

Calcium alternatieven

Je vraagt je misschien af hoe het dan zit met je calciuminname als je geen melk drinkt. Nou, eigenlijk kun je calcium veel beter uit andere voedingsmiddelen halen. Melk bevat namelijk veel fosfor, een mineraal dat zich aan calcium bindt, waardoor je lichaam het calcium niet goed kan opnemen. Dit zijn enkele voedingsmiddelen waar veel calcium inzit:

 • Groene bladgroente
 • Zaden
 • Peterselie
 • Asperges
 • Broccoli
 • Boerenkool
 • Zeegroenten
 • Boekweit

Het is hierbij wel belangrijk dat je ook vitamine D binnenkrijgt zodat je de calcium goed kan opnemen. Op deze manier neem je veel meer calcium op dan je met melk deed. Een goed Vitamine D supplement is te koop via Vitakruid en Ovabalance. Als je supplementen via Vitakruid koopt, kun je gebruik maken van de volgende actiecode voor 10% korting: stoppenmetpil.

Vegan Vitamine D3

Vitamine D3 supplementen van Ovabalance

Wat kun je nog meer doen tegen hormonale acne?

Behalve melkproducten vermijden, kun je meer doen om acne te verminderen:

 • Gebruik milde en natuurlijke reinigingsproducten. Kies daarnaast voor producten met tea tree olie, kamille of salicylzuur, die antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
 • Kies voor een goed zinksupplement. Zink onderdrukt androgenen en ondersteunt de eierstokfunctie, waardoor het dus bijdraagt aan het herstellen van je hormoonbalans.
 • Drink voldoende water en groene thee. Voldoende hydratatie zorgt voor een goede bloedcirculatie en helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam.
Zinc Ovabalance voor een mooie huid

Zinksupplement van Ovabalance

Lees ook mijn blog: Acne door stoppen met de pil: oorzaak en tips

Wat zijn jouw ervaringen met melkproducten en acne?

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.