Skip to main content

Als je last hebt van haaruitval en op zoek bent naar een middel om dit te bestrijden, dan kom je vroeg of laat een keer in aanraking met silicium. Silicium, ook wel silica of kiezelzuur genoemd, is een belangrijk mineraal voor onze gezondheid.

Je lichaam kan niet zelf mineralen aanmaken. Silicium dus ook niet. Je moet dit mineraal daarom binnen zien te krijgen via je voeding of supplementen. Voorbeelden van producten die rijk zijn aan silicium zijn:

  • volkoren granen (met name haver en gierst)
  • bananen
  • rozijnen
  • bonen
  • linzen
  • bier

Helaas wordt silicium uit voeding vaak slecht opgenomen. Een supplement met silicium in een vorm die goed opneembaar is, zoals Vitakruid SilSolutions (10% korting met actiecode stoppenmetpil) kan dus een nuttige aanvulling zijn. Wel is het altijd verstandig om eerst met een orthomoleculair therapeut of je arts te overleggen voordat je supplementen gaat slikken.

Hieronder hebben ik enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van silicium op een rijtje gezet. Daarnaast vertel ik wat meer over het gebruik van silicium bij haaruitval.

Gezondheidsvoordelen Silicium

1. Silicium ondersteunt de gezondheid van de botten en gewrichten

Silicium is een belangrijke bouwsteen van collageen, een eiwit dat van nature voorkomt in het bindweefsel van ons lichaam. Collageen is essentieel voor de structuur en flexibiliteit van de botten en gewrichten. Een tekort aan silicium kan leiden tot een verminderde botdichtheid en verhoogd risico op botbreuken. Uit onderzoek blijkt dat silicium een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van de botten.

2. Silicium helpt de huid en het haar gezond te houden

Omdat silicium de aanmaak van elastine en collageen stimuleert, speelt het ook een belangrijke rol bij het gezond houden van huid en haar. Door silicium toe te voegen aan je dieet, kun je bijdragen aan een glanzende haardos en sterke nagels. Ook kan silicium de genezing van brandwonden, wonden en littekenweefsel versnellen.

3. Silicium bevordert de opname van voedingsstoffen

Silicium helpt bij de opname van mineralen zoals calcium, magnesium en zink. Vandaar dat het ook kan helpen om een gezond voedingspatroon te ondersteunen.

4. Silicium heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Onderzoek heeft aangetoond dat silicium ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het kan helpen bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis.

5. Silicium kan mogelijk een rol spelen bij het voorkomen van Alzheimer

Onderzoek heeft aangetoond dat silicium de ophoping van aluminium in de hersenen kan verminderen. Hersenweefsel van Alzheimerpatiënten bevat vaak meer aluminium dan normaal. De relatie tussen aluminium en silicium bij Alzheimer moet nog verder uitgezocht worden, maar de resultaten die er nu zijn, zijn veelbelovend.

Silicium en haaruitval

Silicium wordt steeds vaker genoemd als een effectief middel tegen haaruitval. Dit komt omdat silicium de productie van collageen stimuleert. Daarnaast stimuleert het de groei van de haarfollikels en verbetert het de bloedcirculatie in de hoofdhuid, waardoor de haarwortels beter worden gevoed.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van siliciumsupplementen haaruitval vermindert. Zo is er een onderzoek uitgevoerd onder vrouwen met dunner wordend haar. De helft van de groep kreeg gedurende 9 maanden dagelijks een siliciumsupplement, terwijl de andere helft een placebo kreeg. Na afloop van de studie was er bij de vrouwen die het siliciumsupplement hadden genomen een significant verschil te zien in de haardichtheid en haardikte.

Het effect van silicium tegen haaruitval is dus wetenschappelijk aangetoond, maar omdat haaruitval verschillende oorzaken kan hebben, zal silicium niet voor iedereen de oplossing zijn. Als je bijvoorbeeld stopt met de pil en daarna veel last van haaruitval krijgt, komt dit meestal omdat je hormoonbalans verstoord is. Supplementen die helpen de hormoonbalans herstellen, zoals D-Chiro-Inositol, zijn dan mogelijk effectiever. Wel kan silicium een ondersteunende rol spelen.

Beste siliciumsupplement

Onderzoek toont aan dat de opname van organisch silicium significant hoger is dan de opname van andere siliciumvormen. SilSolutions® van Vitakruid bestaat uitsluitend uit organisch silicium en is dus een goede keuze als je een siliciumsupplement wilt gaan gebruiken. Je ontvangt 10% korting met actiecode stoppenmetpil via vitakruid.nl.

Silicium van Vitakruid

SilSolutions® van Vitakruid. 10% kortingscode: stoppenmetpil

Door silicium te combineren met een collageen-supplement geef je je huid en haar een extra boost.

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.