Skip to main content

Steeds meer vrouwen kiezen er bewust voor om te stoppen met de pil. Ook vrouwen die niet direct een kinderwens hebben. Dit is niet heel gek, want er zitten veel voordelen aan het voorgoed afscheid nemen van kunstmatige hormonen in je lichaam. Zo nemen klachten als migraine en vlakheid vaak af en neemt de zin in seks juist toe.

Helaas zitten er ook best wat nadelen aan het stoppen met de pil. Je lichaam is gewend geraakt aan de aanwezigheid van ‘vervangende’ hormonen en moet als je stopt ineens weer zelf aan het werk om de productie van natuurlijke hormonen te starten. Dit kan even duren en dit resulteert vaak in vervelende bijwerkingen.

Ik zet de belangrijkste nadelen van het stoppen met de pil voor je op een rijtje.

1. Onregelmatige menstruatie

Het duurt altijd even voordat je hormoonhuishouding weer helemaal hersteld is. Hoe lang dit duurt, verschilt per persoon. Toch komt het bij veel vrouwen voor dat de eerste maanden de menstruatie onregelmatig is. Dit is niet iets om je direct zorgen over te hoeven maken, maar het is natuurlijk wel vervelend. Je weet dan namelijk niet precies wanneer je ongesteld wordt. Het kan dus voorkomen dat dit gebeurt op dagen dat je dit niet liever niet wilt, zoals tijdens een vakantie.

Blijft je menstruatie gedurende langere tijd uit en ben je niet zwanger of in de menopauze? Bespreek dit dan met je huisarts. Het uitblijven van menstruatie kan namelijk ook het gevolg zijn van een afwijking in de hormoonhuishouding. Je huisarts kan dit voor je onderzoeken.

2. Heftigere buikkrampen

Veel vrouwen ervaren heftigere menstruaties en krampen als ze niet aan de pil zitten, dan als ze wel de pil slikken. Ook kan het zijn dat je meer bloedverlies hebt als je stopt met de pil. Gelukkig zijn er veel producten die je kunnen helpen om dit nadeel wat te compenseren. Zo zijn menstruatiecups een erg prettig alternatief voor tampons als je wat meer bloedverlies hebt. Bovendien zijn ze ook nog milieuvriendelijker en uiteindelijk veel goedkoper! Aleve Feminax tabletten werken erg goed bij menstruatiekrampen.

Lees ook: Menstruatiecups: hot or not.

menstruatiecups

Menstruatiecups

3. Puistjes en vette huid

Veel soorten pillen hebben een positief effect op de huid, omdat de aanwezige vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron een anti-acne werking hebben. Als je stopt met de pil zijn deze vrouwelijke hormonen in het begin dus in mindere mate in je lichaam aanwezig. Hierdoor krijgt het mannelijke geslachtshormoon testosteron vaak de overhand.

Een overschot aan testosteron stimuleert de productie van talg in de talgklieren van je huid. Als gevolg krijg je een vette huid en een grotere kans op puistjes.  Superirritant natuurlijk, maar gelukkig is het (meestal) van tijdelijke aard. Er zijn diverse producten die je kunnen ondersteunen bij hormonale acne na het stoppen met de pil. Zo zijn er supplementen die helpen om je hormoonhuishouding te stabiliseren, zoals supplementen met maca en D-Chiro-Inositol. Daarnaast kunnen bepaalde huidverzorgingsproducten, zoals Niacinamide en Vitamine C een acne-gevoelige huid aanzienlijk verbeteren.

Lees ook: Acne door stoppen met de pil.

4. Haaruitval

Haaruitval is een andere veelvoorkomende bijwerking die kan onstaan omdat mannelijke hormonen (tijdelijk) de overhand krijgen na het stoppen met de pil. Haaruitval is natuurlijk erg vervelend, omdat een volle bos haar voor vrouwen een schoonheidsideaal is. Haaruitval na het stoppen met de pil is meestal tijdelijk, maar niet altijd. Als je last hebt van erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica), dan kan de haaruitval langere tijd aanwezig blijven. Producten met een DHT-remmende werking kunnen dan ondersteuning bieden. Lees hier meer over op de pagina ‘haaruitval door stoppen met de pil’.

Let op: ga bij aanhoudend haarverlies altijd naar je huisarts of een dermatoloog. Deze kan de oorzaak vaststellen en je een gerichte oplossing voorstellen.

5. Kans op zwangerschap

Als je geen kinderwens hebt, is de kans op zwangerschap na het stoppen met de pil natuurlijk best een nadeel. Dus dit is wel even iets waar je vanaf dan rekening mee moet houden. Gelukkig zijn er anticonceptiemethoden zonder hormonen, zoals het koperspiraaltje en condooms. Goede condooms zijn eigenlijk altijd belangrijk, want zeg nou zelf: veilig seks is de beste seks.

Condoom.nl6. Kleinere en gevoeligere borsten

Bij veel vrouwen worden de borsten door pilgebruik iets voller en steviger. Dit is in veel gevallen meer dan welkom. Helaas nemen je borsten vaak wel weer de oorspronkelijk vorm en cupmaat aan als je stopt met de pil. Bovendien kunnen je tepels wat gevoeliger worden.

Herstellen van je klachten?

Lees mijn blog Ontpillen: hoe je je lichaam weer in balans kunt brengen voor tips en advies om je lichaam te herstellen na het stoppen met de pil.

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.