Skip to main content

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem bij mannen én bij vrouwen. Het kan je erg onzeker maken en veel invloed hebben op je zelfbeeld. Het goede nieuws is dat bij vrouwen haaruitval meestal van tijdelijke aard is. Het ontstaat bijvoorbeeld na een zwangerschap, na het stoppen met de pil of tijdens een stressvolle periode. In deze gevallen is een hormonale disbalans de oorzaak.

Haaruitval veroorzaakt door een hormonale disbalans kun je verminderen door een bepaalde leefstijl aan te houden en ondersteunende producten te gebruiken.

Ik geef je 10 (orthomoleculaire) tips om haaruitval tegen te gaan.

Als je extreem veel haaruitval hebt en al veel dingen zelf geprobeerd hebt, kun je het beste een dermatoloog of orthomoleculair therapeut inschakelen. Hij of zij kan je helpen de oorzaak van je haaruitval te achterhalen en de juiste behandeling voor te schrijven.

1. Eet gezond

Gezond eten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is dit écht nodig als je iets wilt doen aan die vervelende haaruitval. Een gezond dieet met voldoende eiwitten, ijzer, vitamine D en B-vitaminen is een must. Voeg bijvoorbeeld meer vis, noten, eieren, groenten en fruit toe aan je dieet. Kies ook zoveel mogelijk voor onbewerkte en biologische voeding en probeer de inname van gluten en geraffineerde suikers te beperken.

Voor inspiratie en ondersteuning kun je het hormoonbalansdieet boek kopen. Dit boek staat vol tips om met voeding je hormoonbalans te herstellen.

Hormoonbalansdieet boek

Het Hormoonbalansdieet boek

2. Slik de juiste vitaminen en kruiden

Goede supplementen kunnen veel voor je betekenen als je last hebt van haaruitval. Met het huidige grote aanbod aan supplementen kan het alleen wel moeilijk zijn een keuze te maken. Ovabalance is een betrouwbaar, gespecialiseerd merk voor klachten die horen bij hormonale disbalans. Hier koop je supplementen ter ondersteuning bij haaruitval afgestemd op vrouwen. De supplementen bevatten vitamines, mineralen of kruiden met de hoogste kwaliteit ingrediënten, in de juiste verhoudingen.

Lees ook: Saw Palmetto: wat is het en wat zijn de voordelen?

supplementen tegen haaruitval

Haarvoordeelbundel van Ovabalance

3. Gebruik zachte (haar)producten

Vermijd het gebruik van agressieve shampoos en andere verzorgingsproducten met schadelijke, synthetische stoffen, zoals sulfaten en parabenen. Van deze stoffen is bekend dat ze een negatieve werking hebben op de hormoonspiegel. Kies voor producten van natuurlijke oorsprong die zacht zijn voor je haar en hoofdhuid. Kevin Murphy heeft fijne natuurlijke haarverzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen. Als je een meer budgetproof shampoo zoekt, is Puurest™ Shampoo of deze kruidenshampoo bar ook een goede keuze.

Natuurlijke shampoo van Kevin Murphy

Kevin Murphy haarproducten

4. Zorg goed voor je darmen

Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede opname van vitamines en mineralen en voor een evenwichtige hormoonhuishouding. Bepaalde bacteriën in de darmflora kunnen de productie van hormonen beïnvloeden die betrokken zijn bij je menstruatiecyclus. Hierdoor kan haaruitval ontstaan. Houd daarom je darmen gezond door zoveel mogelijk onbewerkte en biologisch voeding te eten en het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk te vermijden. Een goed probioticum kan ook helpen. Bijvoorbeeld Symflora Basis van Vitakruid. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op dit supplement via vitakruid.nl.

Probiotica Vitakruid

Symflora Basis van Vitakruid

5. Ondersteun je lever

De lever is een ander belangrijk orgaan dat een grote invloed heeft op onze hormoonbalans. Het produceert en breekt hormonen af. Als je lever niet goed werkt, kan dit leiden tot een hormonale disbalans en dus die vervelende haaruitval. Je lever raakt overbelast door te veel alcohol en gifstoffen. Ook door het langdurig slikken van de pil kan je lever overbelast raken.

Als je last hebt van haaruitval door een hormonale disbalans, kan het helpen om de lever te ondersteunen met behulp van voedingssupplementen en kruiden zoals mariadistel, kurkuma en DIM. Daarnaast is het belangrijk om alcohol en suikerrijke voedingsmiddelen te vermijden.

Mariadistel Vitakruid

Mariadistel Complex van Vitakruid. 10% kortingscode: stoppenmetpil

6. Verminder stress

Stress kan haaruitval veroorzaken. Dit komt omdat stress invloed heeft op je hormoonbalans. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam cortisol, een hormoon dat betrokken is bij de stressrespons. Als je langdurig gestrest bent, kan deze verhoogde cortisolproductie leiden tot een disbalans in andere hormonen, zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en schildklierhormonen. Dit kan dus leiden tot haaruitval, maar veroorzaakt vaak ook vermoeidheid, stemmingswisselingen, verminderd libido en menstruatieproblemen.

Doe daarom ontspanningsoefeningen, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Supplementen zoals magnesium, vitamine B12 en Zink kunnen ondersteuning bieden.

Lees ook: Stress en je hormoonbalans, hoe zit dat?

Supplementen bij stress en haaruitval

Stress voordeelbundel van Ovabalance

7. Masseer dagelijks je hoofdhuid

Hoewel een dagelijkse hoofdmassage niet veel zal doen voor je hormoonbalans, helpt het wel om de bloedcirculatie te verbeteren en daarom om haaruitval te verminderen. Een hoofdmassage stimuleert bovendien ook de haargroei. Een fijne manier om je hoofdhuid te masseren is met de Jollify® Siliconen Haarborstel & Scalp Massager of met deze hoofdhuid massageborstel.

Hoofdmassage borstel tegen haaruitval

Jollify® Siliconen Scalp Massager

8. Wees lief voor je haar

Ook hier geldt dat het je hormoonbalans niet zal verbeteren, maar dat het wel kan helpen je haaruitval te verminderen. Met lief zijn voor je haar bedoel ik dat je strakke paardenstaarten, vlechten of knotten het beste kunt vermijden. Gebruik ook liever geen hitte op je haar, dus vermijd föhnen, stijlen en krullen. En als laatste: gebruik een zachte borstel, zoals een borstel met natuurlijk zwijnenhaar, en borstel je haar voorzichtig.

9. Gebruik silicium

Silicium is een mineraal met vele gezondheidsvoordelen. Zo stimuleert silicium de aanmaak van keratine en collageen. Precies wat je nodig hebt voor gezond haar en om haarbreuk te voorkomen. Daarnaast blokkeert silicium de opname van aluminium en bevordert het de uitscheiding van aluminium met de urine. Van aluminium en andere zware metalen is bekend dat ze de hormoonbalans kunnen verstoren. Door je siliciuminname te vergroten met een goed supplement, zoals SilSolutions® van Vitakruid kun je haaruitval door een hormonale disbalans dus mogelijk verminderen. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op dit supplement via vitakruid.nl.

Silicium van Vitakruid

SilSolutions van Vitakruid. 10% kortingscode: stoppenmetpil

10. Gebruik een speciale haarlotion

Er verschillende haarversterkende lotions te koop die kunnen helpen om je haaruitval te verminderen. Deze lotions bevatten vaak kruidenextracten, vitamines en mineralen die bedoeld zijn om de haarzakjes te versterken en de haargroei te bevorderen. DS laboratories Spectral RS is een haarlotion die speciaal ontwikkeld is voor de bestrijding van haaruitval door  hormoonschommelingen. Een andere goede anti-haaruitval lotion speciaal voor vrouwen is de Women’s Foligain Intensive Treatment for Thinning Hair.

Foligain bij haaruitval

Foligain Intensive Treatment for Thinning Hair

Meer weten over de oorzaken van haaruitval?

Lees dan mijn pagina over haaruitval na stoppen met de pil.

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.