Skip to main content

Steeds meer vrouwen overwegen om voorgoed van het pilgebruik af te stappen. En de belangrijkste reden hiervoor is allang niet meer het hebben van een kinderwens. Veel vrouwen zijn simpelweg ‘pilmoe’. Je zou bijna kunnen zeggen dat het stoppen met de pil een echte trend is! Een trend die past bij bewustwording en een gezondere leefstijl.

Veel vrouwen ervaren vervelende bijwerkingen door het gebruik van anticonceptie en bovendien is er in voorgaande jaren veel negatieve media-aandacht geweest rondom het gebruik van bepaalde pilsoorten, zoals de Diane-35. Deze pil zou het risico op trombose verhogen. Ook wordt de pil regelmatig geassocieerd met depressieve klachten, gewichtstoename en verminderd seksueel verlangen. Kortom, er kunnen vele redenen zijn om ervoor te kiezen om te stoppen met de pil.

In deze blog zet ik 7 voordelen van het stoppen met de pil voor je op een rijtje.

1. Je natuurlijke hormoonbalans zal herstellen

Het gebruik van de pil zorgt ervoor dat je eigen natuurlijke menstruatiecyclus wordt stilgelegd, waardoor er geen eicel kan vrijkomen. Ze beïnvloeden ook de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan nestelen. Op deze manier ben je beschermd tegen zwangerschap.  De synthetische kunstmatige hormonen die dit teweegbrengen, kunnen er ook voor zorgen dat bepaalde processen uit balans worden gebracht, zoals emoties, stresslevels, stofwisseling en seksuele prikkels.

Als je stopt met de pil zal je eigen natuurlijk hormoonbalans weer herstellen. Daardoor kunnen veel klachten die zijn ontstaan door de lichaamsvreemde synthetische hormonen verdwijnen.

2. Je kunt zwanger worden

Als je stopt met de pil kun je zwanger worden. Dit is voor veel vrouwen de reden om te stoppen en daarom een belangrijk voordeel als je een kinderwens hebt! De kans dat er direct raak geschoten wordt, is echter niet zo groot. Het kan een paar maanden of zelfs langer duren voordat de hormoonhuishouding weer in balans is en er een eisprong plaatsvindt. Bij veel vrouwen is de eisprong gelukkig gewoon 2 tot 4 weken na het stoppen met de pil.

Wil je niet zwanger worden? Dan zie je dit punt misschien meer als een nadeel dan een voordeel. Zorg dan dat je gebruik maakt van goede condooms of een andere vorm van anticonceptie.

3. Minder risico op trombose en borstkanker

Het gebruik van de combinatiepil brengt enkele risico’s met zich mee, zoals trombose. Dit geldt met name voor vrouwen die roken en ouder zijn dan 35. Daarnaast hebben diverse studies aangetoond dat vrouwen die de pil nemen een verhoogd risico op borstkanker hebben.

Voordat je nu direct al je pilstrippen in de prullenbak gooit: de kans dat je last krijgt van trombose of borstkanker ontwikkeld is echt maar ietsje groter dan als je de pil niet gebruikt. Maar toch; als je stopt met de pil loop je dus wel iets minder risico op deze nare aandoening en ziekte.

4. Meer zin in seks

Als je stopt met de pil zou het zomaar kunnen dat je ineens heel veel zin in seks krijgt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij vrouwen die geen anticonceptiepil slikken het libido sterker is. Dit komt omdat bij die vrouwen een eisprong aanwezig is. Evolutionair gezien is het dus logisch dat je dan meer zin hebt. En nog een leuke bijkomstigheid: veel vrouwen zeggen na het stoppen met de pil makkelijker een orgasme te krijgen!

5. Minder last van migraine

Veel vrouwen die de pil gebruiken hebben last van heftige migraineaanvallen in de stopweek. Dit komt door de snelle en plotselinge afname van oestrogeen. Wanneer je stopt met de pil en je hormoonhouding gestabiliseerd is, vinden deze migraineaanvallen meestal niet meer plaatst. De daling en stijging van oestrogeen is dan namelijk veel geleidelijker .

6. Je verliest gewicht

Als je stopt met de pil is de kans groot dat je enkele kilo’s afvalt. Hoewel er geen harde wetenschappelijk bewijzen zijn dat de pil het gewicht beïnvloedt, zijn er wel veel vrouwen die ervaren dat ze ietsje dikker worden door pilgebruik. Dit komt waarschijnlijk door een veranderde eetlust eroorzaakt door progesteron en het feit dat je vocht vast kunt houden door de pil.

7. Je kunt je mentaal beter gaan voelen

Er zijn steeds meer bewijzen dat de pil invloed heeft op het brein. Hoewel er nog niet heel veel onderzoek is gedaan, komt er wel steeds meer aandacht voor de psychologische effecten van pilgebruik. Daaruit blijkt dat vrouwen zich een stuk minder vlak voelen als ze stoppen met de pil. Oook zijn er verbanden aangetoond tussen depressie en pilgebruik. Het stoppen met de pil kan dus een positief effect hebben op je mentale gezondheid.

Meer lezen over de psychische effecten van pilgebruik? Het boek “Je brein aan de pil” is een eyeopener over de ingrijpende invloed van hormonale anticonceptie op onze hersenen.

Stoppen met de pil: ook nadelen

Ben je van plan om te stoppen met de pil? Hou er dan rekening mee dat je ook te maken kunt krijgen met vervelende bijwerkingen. Veel vrouwen ervaren (tijdelijk) klachten, zoals acne, haaruitval en een onregelmatige menstruatie.

Als je klachten ervaart na het stoppen met de pil, zijn er veel producten die je kunnen helpen om deze te verminderen of zelfs te voorkomen. Dit zijn vaak supplementen of crèmes die de hormoonhuishouding kunnen stabiliseren.

Lees ook: Stoppen met de pil: dit gebeurt er in je lichaam!

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.