Skip to main content

Hoe werkt de pil?

De anticonceptiepil, of kortweg ‘de pil’, voorkomt zwangerschap wanneer je deze op de juiste manier gebruikt. De betrouwbaarheid ervan is ongeveer 99,9%, dus het is een zeer effectief voorbehoedsmiddel. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je de pil slikt?

Werking van de combinatiepil

Er zijn verschillende soorten pillen, waarvan de meest voorkomende de combinatiepillen zijn. Deze bevatten twee synthetische vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron.

Deze hormonen zorgen voor het volgende:

  • Ze remmen de groei en rijping van eicellen, waardoor er geen eisprong kan plaatsvinden.
  • Ze maken het slijmvlies van de baarmoedermond taai en dik, zodat zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
  • Ze veranderen het baarmoederslijmvlies, zodat het moeilijker wordt voor een bevruchte eicel om zich in te nestelen.

Door deze effecten is de kans op zwangerschap dus erg klein.

Lees meer over de werking van hormonen in de blog 6 hormonen die tijdens je menstruatiecyclus een belangrijke rol spelen.

Ontrekkingsbloeding

De combinatiepil neem je gedurende 3 weken elke dag. Daarna volgt een stopweek van 7 dagen, waarin je nog steeds beschermd bent tegen zwangerschap. Tijdens deze stopweek krijg je een bloeding die enkele dagen aanhoudt. Deze bloeding is geen echte menstruatie, maar een zogenaamde onttrekkingsbloeding. Het beetje baarmoederslijmvlies dat in de voorgaande weken is opgebouwd, wordt dan afgestoten. Omdat dit minder is dan bij een natuurlijke cyclus zonder pil, is de onttrekkingsbloeding meestal minder hevig dan een normale menstruatie.

Je kunt er ook voor kiezen om de pil langer door te slikken zonder een stopweek in te lassen. Als je dit te lang doet, bestaat de kans op een tussentijdse bloeding, ook wel een doorbraakbloeding genoemd.

Werking van de progestageenpil

De progestageenpil, ook wel minipil genoemd, werkt ongeveer op dezelfde manier als de combinatiepil, maar bevat alleen het hormoon progestageen. Daarom is deze geschikt voor vrouwen die geen oestrogeen kunnen gebruiken.

Het progestageen in de pil voorkomt een eisprong, maakt de ingang van de baarmoeder minder toegankelijk voor zaadcellen en maakt het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor het innestelen van een bevruchte eicel.

Je moet de minipil elke dag innemen. Er is geen stopweek en dus ook geen onttrekkingsbloeding. Deze pil is minder geschikt als je vaak vergeet de pil te nemen, omdat je dit elke dag moet doen. Ook kun je last krijgen van tussentijdse bloedingen en soms blijft de menstruatie helemaal uit.

Werking van de Diane-35 en Minerva

De meeste pillen worden gebruikt als anticonceptiemiddel, maar er zijn ook pillen zoals Diane-35® en Minerva® die specifiek worden voorgeschreven voor acne, erfelijke haaruitval en overmatige lichaamsbeharing. Deze pillen bevatten de werkzame stoffen ethinylestradiol en cyproteron.

Cyproteron is een hormoon dat lijkt op het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Het werkt ook als een anti-androgeen, wat betekent dat het de werking van het mannelijke geslachtshormoon testosteron tegengaat. Daarom zijn deze pillen effectief tegen mannelijke-type haaruitval (Alopecia Androgenetica) en acne.

Lees ook: Haaruitval door stoppen met de pil

Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon. De combinatie van ethinylestradiol en cyproteron zorgt ervoor dat de Diane pil en Minerva ook werken als anticonceptiepil. Deze pillen voorkomen dus op dezelfde manier zwangerschap als de combinatiepillen, maar ze worden niet voorgeschreven als reguliere anticonceptiepillen.

Gebruik van de pil

Meer weten over het gebruik van de pil? Bekijk dan de uitleg in onderstaand filmpje van de GGD.