Skip to main content

Hoe werkt de pil?

De anticonceptiepil, of ‘de pil’ is een pilletje dat ervoor zorgt dat je niet zwanger wordt. Bij juist gebruik is de betrouwbaarheid ongeveer 99,9%. Een behoorlijk betrouwbaar voorbehoedsmiddel dus. Maar er wat gebeurt er precies als je de pil slikt?

Werking van de combinatiepil

Er zijn verschillende soorten pillen. De pillen die het meest worden voorgeschreven bevatten 2 synthetische vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Dit zijn de zogenaamde combinatiepillen.

Deze hormonen zorgen voor de volgende effecten:

  • De groei en rijping van eicellen wordt geremd, zodat er geen eisprong kan plaatsvinden.
  • Het slijmvlies van baarmoedermond wordt taai en stug, zodat het voor zaadcellen ondoordringbaar wordt.
  • Het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor deze ongeschikt wordt voor het innestelen van een bevruchte eicel.

Door deze effecten is de kans dat je zwanger wordt dus wel erg klein.

Lees meer over de werking van hormonen in de blog: 6 hormonen die tijdens je menstruatiecyclus een belangrijke rol spelen.

Ontrekkingsbloeding

De combinatiepil slik je 3 weken elke dag. Daarna volgt een stopweek van 7 dagen, waarin je gewoon beschermd blijft tegen zwangerschap. In deze stopweek ontstaat een bloeding die enkele dagen duurt. Deze bloeding is geen echte menstruatie maar wordt een onttrekkingsbloeding genoemd. Het beetje baarmoederslijmvlies dat in de voorgaande weken is aangemaakt, wordt dan afgebroken. Omdat dit minder is dan als je geen pil zou slikken, is de ontrekkingsbloeding meestal minder heftig dan een gewone menstruatie.

Je kunt er ook voor kiezen om de pil langer door te slikken door een stopweek over te slaan. Als je dit te lang doet, is er wel kans op een tussentijdse bloeding. Dit wordt een doorbraakbloeding genoemd.

Werking van de progestageenpil

De progestageen pil, ook wel minipil genoemd, werkt ongeveer hetzelfde als de combinatiepil, maar bevat enkel het hormoon progestageen. Dat maakt deze geschikt voor vrouwen die geen oestrogeen mogen gebruiken.

Het progestageen in de pil verhindert dat er een eisprong plaatsvindt. Ook maakt het de ingang van de baarmoeder minder toegankelijk voor zaadcellen en wordt je baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Je moet de minipil elke dag innemen. Er is dus geen stopweek en geen ontrekkingsbloeding. Deze pil is dus niet ideaal als je erg vergeetachtig bent, omdat je elke dag de pil moet innemen. Bovendien kun je last krijgen van tussentijdse bloedingen. Soms blijft de menstruatie helemaal uit.

Werking van de Diane-35 en Minerva

De meeste pillen worden gebruikt als anticonceptiepil, maar er zijn ook pillen (zoals de Diane-35® en Minerva® ) die uitsluitend worden voorgeschreven bij acne, erfelijke haaruitval en overmatige lichaamsbeharing. Deze pillen bevatten de werkzame stoffen ethinylestradiol en cyproteron.

Cyproteron is een hormoon dat lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Het werkt ook anti-androgeen, waardoor het de werking tegengaat van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Deze pillen werken daarom goed tegen haaruitval van het ‘mannelijke type’ (Alopecia Androgenetica) en acne.

Lees ook: Haaruitval door stoppen met de pil

Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon. De combinatie van deze twee hormonen zorgen ervoor dat de Diane pil en Minerva ook als anticonceptiepil werken. Deze pillen voorkomen dus op dezelfde manier zwangerschap als de combinatiepillen, maar ze mogen niet als gewone anticonceptiepil worden voorgeschreven.

Gebruik van de pil

Meer weten over het gebruik van de pil? Bekijk dan de uitleg in onderstaand filmpje van de GGD.