Skip to main content

Wanneer stoppen met de pil?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te stoppen met de pil. Je hebt misschien een kinderwens, je hebt een bepaalde leeftijd bereikt, je hebt last van bijwerkingen of je wilt gewoon geen hormonen meer slikken.

Wat je reden ook is, je kunt in principe zelf bepalen wanneer je stopt, maar het is vaak wel handig om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt, ben je nog gewoon beschermd. Daarna kun je in principe weer zwanger worden.

Gebruik je de pil vanwege medische redenen, dan is het verstandig om altijd eerst met je huisarts te overleggen voordat je stopt.

Tot welke leeftijd kan ik de pil gebruiken?

Tot welke leeftijd je de pil blijft slikken, is een persoonlijke keuze. Wel heb je bij langdurig gebruik van de combinatiepil een licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten, trombose en borstkanker. Dit geldt vooral als je rookt, overgewicht hebt of 35 jaar of ouder bent.

Als je 35 jaar of ouder bent, kun je daarom beter kiezen voor de minipil waar enkele progestageen inzit. Overleg hierover altijd eerst met je huisarts.

Lees ook: Hoe werkt de pil?

Overgang en vruchtbaarheid

Gebruik je de pil alleen om zwangerschap te voorkomen? Dan kun je in principe veilig stoppen met de pil als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Het algemene advies luidt echter wel om altijd om anticonceptieve maatregelen te treffen tot één jaar na de laatste menstruatie.

Het is overigens niet verstandig om de pil door te blijven slikken om overgangsklachten te bestrijden. Het risico op borstkanker en hart- en vaatziekten bij pilgebruik op hogere leeftijd is namelijk vergroot.

Stoppen met de pil: nadelen

Stoppen met de pil heeft vaak voordelen. Je kunt je beter gaan voelen, je kunt zwanger worden (positief bij kinderwens!) en je hoeft geen hormonen meer te slikken.

Helaas ervaren veel vrouwen ook de nadelen van het stoppen met de pil. De hormoonhuishouding is vaak verstoord, waardoor er klachten zoals haaruitval, acne en onregelmatige menstruatie ontstaan. Gelukkig zijn deze vaak tijdelijk van aard en kun je er met de juiste producten iets aan doen.

Lees ook: Stoppen met de pil: dit gebeurt er in je lichaam!

Recente berichten
Cyclustracker
Anticonceptiemiddelen

5x hormoonvrije alternatieven voor de anticonceptiepil

Ben je op zoek naar een hormoonvrij alternatief voor de anticonceptiepil? Bijvoorbeeld omdat je last…
Ontpillen
Anticonceptiepil

Ontpillen: zo breng je je lichaam weer in balans

Hoewel het slikken van de pil een betrouwbare manier is om een ongewenste zwangerschap te…
Melk vermijden als je stopt met de pil
Hormoonbalans

Waarom je koemelk beter kunt vermijden als je stopt met de pil

Als je stopt met de pil kun je last krijgen van acne. Heel vervelend, want…