Skip to main content

Zoek je een hormoonvrij alternatief voor de anticonceptiepil? Misschien vanwege bijwerkingen of omdat je geen hormonen wilt gebruiken? Je bent niet de enige! In 2014 gebruikte nog 38 procent van de 16- tot 49-jarigen de pil, maar nu is dat aantal gedaald naar 29 procent (bron: nos.nl). Veel vrouwen stoppen met de pil vanwege bijwerkingen of omdat ze zo natuurlijk mogelijk willen leven. Alternatieve anticonceptiemiddelen worden steeds populairder.

Hormoonvrije anticonceptiemiddelen worden ondersteund door persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. In deze blog leg ik uit wat hormoonvrije anticonceptie is en bespreek ik verschillende alternatieven en hun betrouwbaarheid. Het is goed om te weten dat er keuzes zijn en dat je de optie kunt vinden die het beste bij jou past.

1. Koperspiraaltje

Een van de meest betrouwbare hormoonvrije alternatieven voor de anticonceptiepil is het koperspiraaltje. Dit T-vormige spiraaltje wordt door een arts, verloskundige of gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst en biedt tot 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. In tegenstelling tot de hormoonspiraal geeft het koperspiraaltje geen hormonen af. Hierdoor beïnvloedt het niet je menstruatiecyclus en blijft de eisprong normaal doorgaan.

Het koperspiraaltje beschermt tegen zwangerschap door langzaam koper af te geven. Dit gebeurt op twee manieren:

  1. Koper is giftig voor spermacellen, waardoor ze doodgaan of niet meer kunnen bewegen. Zo kunnen ze de eicel niet bevruchten.
  2. Het koper maakt het slijmvlies van de baarmoeder ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel.

Betrouwbaarheid koperspiraal

De koperspiraal is een zeer betrouwbaar middel tegen zwangerschap. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.6% tot 0.8% (bron: seksualiteit.nl). Dit komt doordat je een spiraaltje niet per ongeluk kunt vergeten. Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit van koperhoudende spiraaltjes bevestigd met een betrouwbaarheid die vergelijkbaar is met die van de anticonceptiepil en hormoonspiraal (Bron).

2. Cyclustracker

Steeds meer vrouwen kiezen voor een natuurlijke manier van zwangerschapspreventie met een cyclustracker of ovulatietracker, zoals de Femometer VincaII. Hierbij gebruik je dagelijks een thermometer om je vruchtbare en niet-vruchtbare dagen te bepalen. Zo leer je je cyclus goed kennen. Voor vrouwen die geen koperspiraal willen, is dit een goed alternatief. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus kan het wel lastig zijn om je vruchtbare periode nauwkeurig te bepalen.

Cyclustracker

Fermometer VincaII

Betrouwbaarheid cyclustracker

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een cyclustracker net zo goed beschermt tegen zwangerschap als de pil of een spiraal (bron). Daarom is het verstandig om altijd een condoom of een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken, ook als de cyclustracker aangeeft dat je in je niet-vruchtbare dagen zit. Zaadcellen kunnen namelijk drie tot vijf dagen in het lichaam overleven. Dus als je onbeschermde seks hebt vlak voor je eisprong, is er een kans dat je zwanger kunt worden.

3. Het vrouwen- of mannencondoom

Condooms, beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen , behoren tot de barrièremethode en voorkomen dat sperma de baarmoeder binnendringt. Ze verminderen ook het risico op soa’s. Het gebruik van een vrouwencondoom heeft voordelen. Je bent niet afhankelijk van de man voor anticonceptie, omdat je het zelf van tevoren kunt inbrengen. Het is ook handig als je seks wilt hebben tijdens je menstruatie. Wel vraagt het goed inbrengen van een vrouwencondoom wat oefening.

 

Vrouwencondoom

Vrouwencondoom

Betrouwbaarheid condoom

Als je een condoom juist gebruikt, is de kans op zwangerschap tussen de 2% en 5% (bron). De kans op het overdragen van een soa is klein, maar kan toenemen als het condoom scheurt, lekt, of als je na gebruik je handen niet wast en ze in contact komen met de penis of vagina. Zorg er daarom voor dat je het condoom op de juiste manier gebruikt en dat je hygiënisch blijft.

4. Pessarium of diafragma

Het pessarium of diafragma is een ander hormoonvrij alternatief voor de anticonceptiepil. Het is een flexibel kapje in de vorm van een koepel dat over de baarmoederhals wordt geplaatst om sperma tegen te houden. Omdat het niet volledig beschermt tegen zwangerschap, is het aan te raden om het kapje te combineren met zaaddodend middel voor extra bescherming. Toch is het niet het meest betrouwbare alternatief voor de pil, vooral omdat het inbrengen en gebruiken enige oefening vergt en niet altijd foutloos gaat. Het pessarium beschermt ook niet tegen soa’s. Voordelen zijn dat je hetzelfde pessarium meerdere keren kunt gebruiken, ongeveer één tot twee jaar in totaal, het comfortabel zit en online verkrijgbaar is.
Pessarium

pessarium te koop bij bol.com

Betrouwbaarheid pessarium

Het pessarium is redelijk betrouwbaar als je het op de juiste manier gebruikt:

  • Je brengt een pessarium kort voor het vrijen in, maar niet meer dan 2 uur van tevoren.
  • Breng een zaaddodende pasta of gel aan in het midden van het siliconenmembraan en eventueel aan de randen.
  • Breng het pessarium in op dezelfde manier als een tampon, zodat het tussen de achterwand van je vagina en je schaambeen komt te liggen en de hele baarmoedermond bedekt.
  • Verwijder het pessarium pas 6 uur na het vrijen, zodat je zeker weet dat alle zaadcellen zijn gestorven.
  • Oefen het inbrengen een paar keer voordat je het pessarium tijdens de geslachtsgemeenschap gebruikt.

5. Sterilisatie

Als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt, kun je kiezen voor sterilisatie. Bij mannen worden de zaadleiders onderbroken en bij vrouwen worden de eileiders afgesloten. Sterilisatie is, net als andere anticonceptiemethoden, niet voor de volle honderd procent betrouwbaar, maar de kans op zwangerschap is erg klein. Het is een permanente en effectieve manier om zwangerschap te voorkomen als je zeker bent van je beslissing. Voordat je deze ingreep laat uitvoeren, is het belangrijk om goed na te denken en te overleggen met een arts, omdat het meestal niet ongedaan kan worden gemaakt. Het is dus een belangrijke beslissing om te nemen.

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.