Skip to main content

Ben je op zoek naar een hormoonvrij alternatief voor de anticonceptiepil? Bijvoorbeeld omdat je last hebt van bepaalde bijwerkingen of omdat je gewoon liever gewoon geen hormonen wilt gebruiken om zwangerschap te voorkomen? Je bent zeker niet de enige! In 2014 gebruikte nog 38 procent van de 16- tot 49-jarigen de pil, maar nu is dat aantal gedaald naar slechts 29 procent (bron: nos.nl). De meeste vrouwen stoppen met de pil omdat ze last hebben van de bijwerkingen of omdat ze zo natuurlijk mogelijk willen leven. Alternatieve anticonceptiemiddelen winnen steeds meer aan populariteit.

Hormoonvrije anticonceptiemiddelen worden ondersteund door zowel persoonlijke ervaringen als wetenschappelijk onderzoek. In deze blog leg ik meer uit over hormoonvrije anticonceptie en bespreek ik de verschillende alternatieven, inclusief hun betrouwbaarheid. Het is goed om te weten dat er keuzes zijn en dat je de optie kunt overwegen die het beste bij jou past.

1. Koperspiraaltje

Een van de meest betrouwbare hormoonvrije alternatieven voor de anticonceptiepil is het koperhoudend spiraaltje, ook wel bekend als het koperspiraaltje. Het koperspiraaltje is meestal T-vormig en wordt door een arts, verloskundige of gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst. Het biedt tot 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. In tegenstelling tot de hormoonspiraal, worden er door de koperspiraal geen hormonen afgegeven. Hierdoor heeft deze spiraal geen invloed op je menstruatiecyclus en de eisprong gaat gewoon door.

Het koperspiraaltje beschermt je tegen zwangerschap door langzaam koper af te geven. Hierdoor gebeurt het volgende:

  • Koper is giftig voor spermacellen. Spermacellen gaan dus dood of worden geïmmobiliseerd, waardoor ze niet of nauwelijks in staat zijn om een eicel te bevruchten.
  • Het koper maakt het slijmvlies van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.

Betrouwbaarheid koperspiraal

De koperspiraal is een zeer betrouwbaar middel tegen zwangerschap. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.6% tot 0.8% (bron: seksualiteit.nl). Dit komt doordat je een spiraaltje niet per ongeluk kunt vergeten. Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit van koperhoudende spiraaltjes bevestigd met een betrouwbaarheid die vergelijkbaar is met die van de anticonceptiepil en hormoonspiraal (Bron).

2. Cyclustracker

Steeds meer vrouwen kiezen voor een natuurlijke benadering van zwangerschapspreventie door middel van een cyclustracker of ovulatie tracker, zoals de Femometer VincaII. Met deze methode gebruik je dagelijks een thermometer die je vertelt wat de vruchtbare en niet-vruchtbare dagen van je cyclus zijn. Je leert er je cyclus dus goed mee kennen. Voor vrouwen die geen koperspiraal willen, biedt deze methode een alternatieve optie. Wel kan het bij een onregelmatige menstruatiecyclus lastig zijn om je vruchtbare periode te bepalen.

Cyclustracker

Fermometer VincaII

Betrouwbaarheid cyclustracker

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je met een cyclus tracker net zo goed beschermd bent tegen zwangerschap als met de pil of met een spiraal (bron). Het is daarom verstandig om altijd een condoom of een andere voorbehoedsmiddel te gebruiken, ook al geeft een cyclustracker aan dat je in je niet-vruchtbare dagen zit. Zaadcellen kunnen namelijk drie tot vijf dagen in een vrouwelijk lichaam overleven. Dus, stel je hebt onbeschermde seks gehad voor de tijd van je eisprong, dan bestaat er een kans dat je zwanger kunt worden.

3. Het vrouwen- of mannencondoom

Condooms, die zowel voor mannen als vrouwen beschikbaar zijn, behoren tot de zogenaamde barrièremethode en voorkomen dat sperma de baarmoeder binnendringt. Bovendien verminderen ze het risico op het overdragen van soa’s. Het kiezen voor een vrouwencondoom in plaats van een gewone condoom heeft voordelen. Je bent namelijk niet afhankelijk van de man voor je anticonceptie, omdat je het condoom zelf van tevoren kunt inbrengen. Ook is het een prettige vorm van anticonceptie wanneer je seks wilt hebben tijdens je menstruatie. Wel vergt het goed inbrengen van het vrouwencondoom enige oefening.

Vrouwencondoom

Vrouwencondoom

Betrouwbaarheid condoom

Als je een condoom juist gebruikt, is de kans op zwangerschap tussen de 2% en 5% (bron). De kans op het doorgeven van een SOA is klein, maar kan groter worden als het condoom kapot gaat of lekt, of als je na het gebruik ervan je handen niet wast en ze in contact komen met de penis of vagina. Dus zorg ervoor dat je het condoom correct gebruikt en dat je hygiënisch blijft.

4. Pessarium of diafragma

Het pessarium of diafragma is een andere hormoonvrij alternatief voor de anticonceptiepil. Het is een flexibel koepelvormig kapje dat over de baarmoederhals wordt geplaatst en daardoor voorkomt dat sperma de baarmoeder binnendringt. Omdat het niet volledig beschermt tegen zwangerschap, kun je het kapje het beste combineren met een zaaddodend middel voor extra bescherming. Maar dan nog, is het niet het meest betrouwbare alternatief voor de pil. Dit komt vooral omdat het inbrengen nogal wat oefening vergt en wel eens misgaat. Daarnaast beschermt een pessarium niet tegen soa’s. De voordelen van het pessarium zijn dat je hetzelfde pessarium meerdere keren kunt gebruiken; ongeveer één tot twee jaar in totaal en dat je het niet voelt zitten. En het is gewoon online te koop.

Pessarium

pessarium te koop bij bol.com

Betrouwbaarheid pessarium

Het pessarium is redelijk betrouwbaar als je het op de juiste manier gebruikt:

  • Je brengt een pessarium kort voor het vrijen in, maar niet meer dan 2 uur van tevoren.
  • Breng een zaaddodende pasta of gel aan in het midden van het siliconenmembraan en eventueel aan de randen.
  • Breng het pessarium in op dezelfde manier als een tampon, zodat het tussen de achterwand van je vagina en je schaambeen komt te liggen en de hele baarmoedermond bedekt.
  • Verwijder het pessarium pas 6 uur na het vrijen, zodat je zeker weet dat alle zaadcellen zijn gestorven.
  • Oefen het inbrengen een paar keer voordat je het pessarium tijdens de geslachtsgemeenschap gebruikt.

5. Sterilisatie

Als je absoluut zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt, kun je kiezen voor sterilisatie. Bij mannen betekent dit dat de zaadleiders worden onderbroken, terwijl bij vrouwen de eileiders worden afgesloten. Sterilisatie is, net als andere anticonceptiemethoden, niet voor de volle honderd procent betrouwbaar, maar de kans op een zwangerschap is echt heel klein. Het is een permanente en effectieve manier om zwangerschap te voorkomen als je absoluut zeker bent van je beslissing om geen kinderen (meer) te willen. Voordat je deze ingreep laat uitvoeren, is het belangrijk om goed na te denken en te bespreken met een arts, omdat het in de meeste gevallen niet meer terug te draaien is. Het is dus een belangrijke beslissing om te maken.

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.