Skip to main content

Als je stopt met de pil kun je te maken krijgen met een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit houdt in dat je cyclus de ene maand langer of korter duurt dan de andere maand of dat je zelfs een tijdje niet ongesteld wordt. Over het algemeen is dit niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. De hormonen in je lichaam moeten weer in balans komen en dat duurt soms even. Zodra de hormoonhuishouding in het lichaam weer op orde is, krijg je weer een regelmatig menstruatiecyclus en verdwijnen vaak ook eventuele andere klachten, zoals acne en haaruitval.

In deze blog vertel ik wat meer over de menstruatiecyclus en hoe je zelf een onregelmatige cyclus kunt verbeteren.

Lees ook mijn blog: Wanneer weer ongesteld na stoppen met de pil?

Normale menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Dit wordt berekend vanaf de eerste dag van je menstruatie tot aan de eerste dag van je volgende menstruatie. De eerste dag dat je helderrood bloedverlies hebt, telt je als de 1e menstruatiedag.

De menstruatie zelf duurt slechts 2 tot 7 dagen. Een cyclus die een paar dagen langer of korter duurt is normaal. De duur is bij elke vrouw namelijk anders. Ook kan de duur per cyclus een paar dagen afwijken van andere maanden. Dit is allemaal niks om je zorgen over te maken.

Oorzaken onregelmatige menstruatiecyclus

We spreken pas over een onregelmatige menstruatiecyclus als de menstruatie zeer zelden voorkomt, uitblijft of juist heel vaak optreedt. Uiteraard kan het uitblijven van een menstruatie ook het gevolg zijn van een zwangerschap, overgang of borstvoeding. In dat geval is het een natuurlijk verschijnsel en hoef je je dus ook geen zorgen te maken.

De menstruatiecyclus kan door verschillende invloeden verstoord worden. Stoppen met de pil is een belangrijke oorzaak. Andere veelvoorkomende oorzaken van een onregelmatige menstruatiecyclus zijn:

Stress en depressie

Langdurige stress kan de productie van stresshormonen, zoals cortisol, beïnvloeden. Deze hormonen kunnen de balans verstoren tussen de hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus, zoals oestrogeen en progesteron. Hierdoor kan de menstruatiecyclus onregelmatig worden. Je leest er meer over in mijn blog: Stress en je hormoonbalans, hoe zit dat?

Overmatig sporten

Intensieve fysieke activiteit, vooral in combinatie met een laag lichaamsvetpercentage, kan leiden tot een vermindering van de productie van het hormoon oestrogeen. Dit kan leiden tot onregelmatige menstruaties, een uitblijvende menstruatie (amenorroe) of een vermindering van de menstruele bloeding (oligomenorroe).

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

is een aandoening die invloed heeft op de menstruatiecyclus. Normaal gesproken rijpt er elke maand een eicel in de eierstokken, die dan vrijkomt tijdens de eisprong. Bij mensen met PCOS werken de eierstokken niet goed en produceren ze te veel mannelijke hormonen. Hierdoor kunnen er kleine cysten (vochtblaasjes) ontstaan op de eierstokken. Door PCOS kan de menstruatiecyclus flink verstoord zijn.

Onregelmatige cyclus na stoppen met de pil

Stoppen met de pil resulteert vaak in een (tijdelijke) verstoorde menstruatiecyclus. Je menstruatiecyclus is immers afhankelijk van bepaalde hormonen en de natuurlijke productie van deze hormonen is door pilgebruik stilgelegd. Als je stopt moet deze productie weer op gang komen.

Meestal is je cyclus het eerste halfjaar na pilgebruik nog erg onregelmatig. In sommige gevallen kan het maanden duren voordat de eerste echte menstruatie volgt. Na een half jaar is je lichaam vaak weer in balans. In enkele gevallen duurt het meer dan een jaar.

Als je na een jaar nog geen regelmatige menstruatiecyclus hebt of als je twijfels hebt over je klachten, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Tips om een onregelmatig menstruatiecyclus te verbeteren

Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om een onregelmatig cyclus na stoppen met de pil te verbeteren. Deze tips zijn vooral bedoeld om je hormoonbalans te herstellen en zijn dus ook nuttig als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt die een andere oorzaak heeft dan stoppen met de pil.

Overleg altijd eerst met je huisarts of orthomoleculair therapeut voordat je supplementen gaat gebruiken. 

1. Houd een menstruatiedagboek bij

Het bijhouden van een menstruatiedagboek kan je helpen inzicht te krijgen in de patronen en duur van je menstruatiecyclus. Noteer de datums van je menstruaties, de duur en eventuele symptomen die je ervaart, zoals buikkrampen, stemmingswisselingen of hoofdpijn. Deze informatie kan jou en je zorgverlener helpen om de oorzaken van je onregelmatige cyclus te achterhalen. Deze persoonlijke cyclusplanner kan je daarbij helpen.

Persoonlijke cyclusplanner

Jouw persoonlijke Cyclus Planner. Te koop bij bol.com

2. Ondersteun je lever

De lever is een belangrijk orgaan dat een grote invloed heeft op onze hormoonbalans. Het produceert en breekt hormonen af. Als je lever niet goed werkt, kan dit leiden tot een hormonale disbalans en dus een onregelmatige menstruatie. Door het langdurig slikken van de pil kan je lever overbelast raken. Het herstellen van je lever kan daarom een belangrijke rol spelen bij het herstellen van een onregelmatige menstruatiecyclus nadat je gestopt bent met het gebruik van de pil.

Er zijn verschillende supplementen die je helpen om de lever te ondersteunen, zoals mariadistel, kurkuma en DIM. Daarnaast is het belangrijk om alcohol en suikerrijke voedingsmiddelen te vermijden. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op supplementen via vitakruid.nl.

Mariadistel Vitakruid

Mariadistel Complex van Vitakruid

3. Verminder stress

Stress kan een grote invloed hebben op de hormoonbalans en de regelmaat van je menstruatiecyclus verstoren. Probeer stressverlagende activiteiten toe te voegen aan je dagelijkse routine, zoals meditatie, yoga, wandelen of diepe ademhalingsoefeningen. Het verminderen van stress kan helpen om je hormonen in balans te brengen en je menstruatiecyclus te reguleren.
Om stressgevoelens te verminderen kun je eventueel rustgevende kruiden gebruiken, zoals Ashwagandha. Een betrouwbaar supplement met een goed opneembare vorm van Ashwagandha is Ashwagandha KSM-66® & Bioperine® van Vitakruid. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op dit supplement.

Lees ook mijn blog: Ashwagandha: wat is het en wat zijn de voordelen?

Ashwagandha Vitakruid

Vitakruid Ashwaganda

4. Eet gezond

Een gezond dieet kan een positieve invloed hebben op je hormoonbalans en menstruatiecyclus. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals ijzer, magnesium, vitamine B en omega-3-vetzuren (via vette vis, lijnzaadolie of via een goed supplement). Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde hormoonproductie. Probeer ook geraffineerde suikers, cafeïne en alcohol te verminderen, omdat deze stoffen de hormoonbalans kunnen verstoren. Lees ook: Voedingstips voor een gezonde vrouwelijke hormoonbalans

Omega 3 algenolie

Omega 3 algenolie van Ovabalance

5. Gebruik ondersteunende supplementen

Sommige (kruiden)supplementen kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde hormoonbalans en het bevorderen van een regelmatige menstruatiecyclus. Vitex Agnus Castus, ook wel bekend als monnikspeper is een veelgebruikt kruid dat kan helpen om je menstruatiecyclus te verbeteren. Het is onder andere verkrijgbaar als dit supplement van Vitakruid. Ook de Vitakruid Femme Tabletten bevatten Vitex Agnus Castus en andere kruiden, zoals Maca, die kunnen helpen als je onregelmatig ongesteld bent. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op vitakruid.nl supplementen.

Een supplement met D-Chiro-Inositol kan ook positief bijdragen je menstruatiecyclus. Het is geen kruid, maar staat wel bekend om zijn positieve effecten op klachten veroorzaakt door hormoonafwijkingen. Het is onder andere te koop als supplement via Ovabalance.
Let op: Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het nemen van supplementen. 

D-Chiro-Inositol

D-Chiro-Inositol van Ovabalance

6. Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde menstruatiecyclus. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en probeer een consistente slaaproutine te handhaven. Een gebrek aan slaap kan leiden tot een hormonale disbalans en dus een onregelmatige menstruatiecyclus. Probeer 7-9 uur er nacht te slapen en creëer een rustige en ontspannen slaapomgeving.

7. Beweeg voldoende

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je hormonen in balans te brengen en je menstruatiecyclus te reguleren. Kies activiteiten die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of dansen, en probeer minstens 30 minuten per dag matig intensieve oefeningen te doen. Houd er echter rekening mee dat overmatige lichaamsbeweging ook een negatieve invloed kan hebben op je menstruatiecyclus, dus overdrijf het niet.

8. Raadpleeg een arts

Als je menstruatiecyclus langdurig onregelmatig is, is het verstandig om een zorgverlener te raadplegen. Hij of zij kan de onderliggende oorzaken onderzoeken, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en schildklieraandoeningen. Op basis van je medische geschiedenis en symptomen kunnen zij de juiste behandeling aanbevelen.

Heb je nog vragen of suggesties na het lezen van dit artikel? Laat dan een bericht achter!

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.