Skip to main content

Een vraag die veel vrouwen stellen nadat ze gestopt zijn met de pil: “Wanneer word ik weer ongesteld?” Helaas is dit een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Het verschilt namelijk heel erg per persoon wanneer de menstruatie weer op gang komt. Over het algemeen is dit niet precies 4 weken nadat je gestopt bent, maar het kan wel. Bij veel vrouwen duurt het enkele maanden en bij sommige vrouwen zelfs wel een half jaar of langer.

Wanneer stoppen met de pil?

Het beste moment om te stoppen met de pil is voor iedereen anders. Het hebben van een kinderwens is uiteraard een veelvoorkomende reden, maar het komt ook veel voor dat vrouwen gewoon geen kunstmatige hormonen meer willen innemen of last hebben van klachten door het pilgebruik. Je kunt in principe op elk moment besluiten om te stoppen. Zelfs halverwege een strip. Zodra je gestopt bent zou je vanaf dat moment zwanger kunnen worden, maar die kans is niet zo groot. Er wordt ook vaak aangeraden om te wachten met proberen totdat je je eerste menstruatie hebt gehad. Het is dan ook makkelijker om te bepalen wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden.

Wat gebeurt er als je stopt met de pil?

Als je stopt met de pil gebeurt er van alles in je lichaam. Je eigen menstruatiecyclus is tijdens het pilgebruik onderbroken waardoor er geen eisprong heeft plaatsgevonden. Het komt er eigenlijk op neer dat de productie van je eigen hormonen tijdelijk is stilgelegd en als je stopt moet dit weer op gang komen. Dit kan heel snel gaan, maar het kan ook een tijdje duren.

Lees ook mijn blog: Hormonale disbalans na stoppen met de pil

Veel vrouwen krijgen na het stoppen tijdelijk te maken met een onregelmatige menstruatiecyclus als gevolg van een verstoorde hormoonhuishouding. Ook andere klachten, zoals haaruitval en acne kunnen zich voordoen. Gelukkig zijn deze klachten vaak tijdelijk en zijn er ook vele voordelen te benoemen van het stoppen met de pil.

Condoom.nl

Uitblijven menstruatie

Als je menstruatie erg lang uitblijft, kan dit meerdere oorzaken hebben. Het kan gewoon zo zijn dat het bij jou wat langer duurt voordat de cyclus weer op gang komt. Hou er rekening mee dat bij sommige vrouwen de menstruatie een jaar lang uitblijft. Het kan ook zijn dat je zwanger bent geworden. Dit kun je gemakkelijk testen via een zwangerschapstest. Daarnaast kan het zijn dat je in de overgang bent of last hebt van PCOS. PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Het is een syndroom waarbij follikels maar moeilijk tot groei en ovulatie komen door een verstoring in de natuurlijke hormoonbalans. Een van de symptomen van PCOS is een onregelmatig menstruatie of het uitblijven van de menstruatie. Lees meer over PCOS op: stichtingpcos.nl.

Als je je echt zorgen maakt over het uitblijven van je menstruatie of denkt dat je misschien PCOS hebt, dan kun je het beste even een afspraak maken met je huisarts.

Tips om je menstruatie weer op gang te brengen

Je menstruatiecyclus is afhankelijk van je hormoonhuishouding. Als die in weer in balans is, zal de menstruatie over het algemeen vanzelf op gang komen. Dit kan dus wel even duren. De allereerste tip die ik je wil geven is dus: wees geduldig! Het lichaam heeft tijd nodig om de hormonale veranderingen aan te passen en een natuurlijke balans te herstellen. Geef je lichaam dus de tijd die het nodig heeft.

Nog wat aanvullende tips:

1. Eet een gezond dieet

Een gezond dieet kan een positieve invloed hebben op je hormoonbalans en menstruatiecyclus. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vooral gezonde vetzuren, met name omega-3 (in vette vis, lijnzaadolie of via een goed supplement). Omega-3 draagt bij aan een gezonde hormoonbalans, omdat het de insulinegevoeligheid verbetert, de hormonen in het lichaam reguleert en de bloedtoevoer van de voorplantingsorganen verbetert. Voorkom verder dat je teveel suikers eet en verminder de inname van gluten. Lees ook: Voedingstips voor een gezonde vrouwelijke hormoonbalans

Omega 3 algenolie

Omega 3 algenolie van Ovabalance

2. Beheer stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op je hormoonbalans en menstruatiecyclus. Probeer stressfactoren in je leven te verminderen en zoek manieren om te ontspannen, zoals yoga, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of wandelen in de natuur. Het verminderen van stress kan helpen bij het herstellen van je menstruatiecyclus. Ter ondersteuning kun je Ashwagandha innemen. Ashwagandha is een oud geneeskrachtig kruid met een rustgevende werking. Het wordt met name ingezet om het stressniveau en het cortisolgehalte te verlagen, maar het draagt ook bij aan het verbeteren van de algehele (vrouwelijke) hormoonhuishouding.

Een goed Ashwagandha supplement is te koop bij Vitakruid.nl. Met de kortingscode stoppenmetpil ontvang je 10% korting!

Lees ook: Ashwagandha: wat is het en wat zijn de voordelen?

Ashwagandha Vitakruid

Vitakruid Ashwagandha KSM-66 & Bioperine. Kortingscode: stoppenmetpil

Er zijn verschillende producten die je daarbij kunnen helpen. Enkele voorbeelden van producten die erom bekend staan om de disbalans in hormonen te verhelpen zijn:

3. Gebruik ondersteunende supplementen

Sommige (kruiden)supplementen kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde hormoonbalans en het bevorderen van een regelmatige menstruatiecyclus. Vitex Agnus Castus, ook wel bekend als monnikspeper is een veelgebruikt kruid dat kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Het is onder andere verkrijgbaar als dit supplement van Vitakruid. Ook de Vitakruid Femme Tabletten bevatten Vitex Agnus Castus en andere kruiden die kunnen helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Met de kortingscode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op deze supplementen.

Een supplement met D-Chiro-Inositol kan ook positief bijdragen de menstruatiecyclus. Het is geen kruid, maar staat wel bekend om zijn positieve effecten op klachten veroorzaakt door hormoonafwijkingen. Het is onder andere te koop als supplement via Ovabalance.
Let op: Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het nemen van supplementen. 

D-Chiro-Inositol

D-Chiro-Inositol van Ovabalance

4. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan je hormoonbalans helpen reguleren en je algemene gezondheid bevorderen. Probeer een routine op te bouwen waarbij je regelmatig aan lichaamsbeweging doet, zoals wandelen, joggen, fietsen of yoga. Dit kan bijdragen aan het herstel van je menstruatiecyclus.

5. Raadpleeg een arts

Als je menstruatie na ruim een half jaar nog steeds afwezig is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Een arts kan je medische geschiedenis doornemen, eventuele onderliggende oorzaken identificeren en gepaste behandelingen voorstellen.

Heb je vragen of suggesties? Laat dan een reactie achter!

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.