Een vraag die veel vrouwen stellen nadat ze gestopt zijn met de pil: “Wanneer word ik weer ongesteld?” Helaas is dit een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Het verschilt namelijk heel erg per persoon wanneer de menstruatie weer op gang komt. Over het algemeen is dit niet precies 4 weken nadat je gestopt bent, maar het kan wel. Bij veel vrouwen duurt het enkele maanden en bij sommige vrouwen zelfs wel een half jaar of langer.
Wanneer stoppen met de pil?
Het beste moment om te stoppen met de pil is voor iedereen anders. Het hebben van een kinderwens is uiteraard een veelvoorkomende reden, maar het komt ook veel voor dat vrouwen gewoon geen kunstmatige hormonen meer willen innemen of last hebben van klachten door het pilgebruik. Je kunt in principe op elk moment besluiten om te stoppen. Zelfs halverwege een strip. Zodra je gestopt bent zou je vanaf dat moment zwanger kunnen worden, maar die kans is niet zo groot. Er wordt ook vaak aangeraden om te wachten met proberen totdat je je eerste menstruatie hebt gehad. Het is dan ook makkelijker om te bepalen wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden.
Wat gebeurt er als je stopt met de pil?
Als je stopt met de pil gebeurt er van alles in je lichaam. Je eigen menstruatiecyclus is tijdens het pilgebruik onderbroken waardoor er geen eisprong heeft plaatsgevonden. Het komt er eigenlijk op neer dat de productie van je eigen hormonen tijdelijk is stilgelegd en als je stopt moet dit weer op gang komen. Dit kan heel snel gaan, maar het kan ook een tijdje duren.
Veel vrouwen krijgen na het stoppen tijdelijk te maken met een onregelmatige menstruatiecyclus als gevolg van een verstoorde hormoonhuishouding. Ook andere klachten, zoals haaruitval en acne kunnen zich voordoen. Gelukkig zijn deze klachten vaak tijdelijk en zijn er ook vele voordelen te benoemen van het stoppen met de pil.
Uitblijven menstruatie
Als je menstruatie erg lang uitblijft, kan dit meerdere oorzaken hebben. Het kan gewoon zo zijn dat het bij jou wat langer duurt voordat de cyclus weer op gang komt. Hou er rekening mee dat bij sommige vrouwen de menstruatie een jaar lang uitblijft. Het kan ook zijn dat je zwanger bent geworden. Dit kun je gemakkelijk testen via een zwangerschapstest. Daarnaast kan het zijn dat je in de overgang bent of last hebt van PCOS. PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Het is een syndroom waarbij follikels maar moeilijk tot groei en ovulatie komen door een verstoring in de natuurlijke hormoonbalans. Een van de symptomen van PCOS is een onregelmatig menstruatie of het uitblijven van de menstruatie. Lees meer over PCOS op: stichtingpcos.nl.
Als je je echt zorgen maakt over het uitblijven van je menstruatie of denkt dat je misschien PCOS hebt, dan kun je het beste even een afspraak maken met je huisarts.
Wat kun je zelf doen om de menstruatie op gang te krijgen?
Je menstruatiecyclus is afhankelijk van je hormoonhuishouding. Als die in weer in balans is, zal de menstruatie over het algemeen vanzelf op gang komen. Er zijn verschillende producten die je daarbij kunnen helpen. Enkele voorbeelden van producten die erom bekend staan om de disbalans in hormonen te verhelpen zijn:
- Maca: een wortel die van oorsprong in peru voorkomt. Maca is verkrijgbaar als poeder of supplement.
- Monnikspeper: een plant die al van oudsher gebruikt wordt om de hormoonhuishouding te ondersteunen. Monnikspeper is verkrijgbaar als supplement.
- D-chiro-inositol: een B-vitamineachtige stof die bekend staat om zijn positieve effect op klachten veroorzaakt door hormoonafwijkingen. D-chiro-inositol is te koop als supplement.
Heb je vragen of suggesties? Laat dan een reactie achter!