Skip to main content

Een verminderd libido is een bekende klacht van vrouwen die de pil slikken. Dit komt omdat de pil de testosteronproductie in je lichaam flink verlaagt. En dat terwijl testosteron nou juist net hetgeen is dat je nodig hebt voor je libido. Nu zou je misschien verwachten dat als je stopt met de pil, dat je libido snel weer terug is. Helaas is dat vaak niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat het verminderde libido lang kan aanhouden nadat vrouwen gestopt zijn met de pil.

Dit klinkt misschien best beangstigend als je de pil slikt of als je hebt besloten ermee te stoppen. Daarom is het goed om te weten dat er manieren zijn om je libido te ondersteunen en te stimuleren. Zelfs als je al een tijdje geen pil meer gebruikt en het lijkt alsof je libido niet is wat het was of zou kunnen zijn, is het absoluut niet te laat om je sexbehoefte te verbeteren.

In deze blog vertel ik je meer over wat de pil met je libido doet en hoe je je libido kunt herstellen als je stopt met de pil.

Libido herstellen als je gestopt bent met de pil

Wat doet de pil met je libido?

De pil heeft een merkbare invloed op je libido. Als je hier dieper over nadenkt, is het eigenlijk vrij ironisch: je kiest ervoor om de pil te gebruiken om onbezorgd seks te kunnen hebben zonder zorgen over zwangerschap; maar op het moment dat je begint met de pil, merk je dat je minder behoefte hebt aan seks. Hoe komt dit?

De pil onderdrukt de eisprong en vervangt de natuurlijke hormoonproductie van je lichaam door een constante stroom van kunstmatige hormonen. Als onderdeel van deze functie onderdrukt de pil de productie van testosteron door de eierstokken. Bovendien verhoogt de pil de productie van SHBG (Sex Hormone Bindend Globulin). SHBG is een eiwit dat door de lever wordt geproduceerd en sterk bindt met je “vrije testosteron” in je bloedbaan. Vrij en ongebonden testosteron is essentieel voor een gezond libido.

De pil beïnvloedt dus op 2 manieren je libido:

  • Het verlaagt de testosteronproductie door de eierstokken
  • Het verhoogt SHBG waardoor er weinig actief testosteron in de bloedbaan aanwezig is

Hoe zit het met je libido als je stopt met de pil?

Wanneer je stopt met de pil, kan je lichaam weer op natuurlijke wijze testosteron gaan produceren. Toch blijkt uit bovengenoemd onderzoek dat vrouwen zelfs maanden later nog 4 keer de hoeveelheid SHBG in hun bloed hebben dan een vrouw die nooit de pil heeft geslikt. Dat betekent dus dat na het stoppen met de pil er nog steeds minder vrij testosteron beschikbaar is. Vandaar dat je dan nog steeds last kunnen hebben van een verminderd libido. De onderzoekers denken nu dat langdurige blootstelling aan synthetisch oestrogeen de genen in de lever verandert, zodat ze blijven zorgen voor hogere niveaus van SHBG.

Verbeter je libido na het stoppen met de pil

Helaas kan het dus maanden of zelfs jaren duren voordat je weer een normaal libido hebt nadat je gestopt bent met de pil. Je kunt dit proces versnellen door je leefstijl aan te passen. Daarnaast kunnen bepaalde supplementen helpen. Lees ook mijn blog: Ontpillen: zo breng je je lichaam weer in balans.

Dit kun je doen:

1. Verhoog je testosteron met voeding

Aangezien het gebruik van de pil vaak leidt tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, B-vitaminen, foliumzuur en zink, is het essentieel om deze tekorten zoveel mogelijk aan te vullen met een gezond en uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit en gezonde vetten. Een uitgebalanceerd voedingspatroon kan helpen om je hormonen en dus ook testosteron weer in evenwicht te brengen. Vermijd of verminder de inname van sterk bewerkte producten zoals kant-en-klaarmaaltijden, snoep, koek en gebak. Drink daarnaast genoeg water en vermijd koffie en alcohol zoveel mogelijk.

De volgende voedingsmiddelen helpen de productie van testosteron te ondersteunen:

  • avocado
  • spinazie
  • selderij
  • aardbeien
  • honing
  • pure chocolade
  • en voldoende gezonde vetten (vette vis)

Eet ook eens oesters. Het is geen toeval dat oesters een zekere reputatie hebben. Oesters zijn namelijk rijk aan zink. Zink speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een gezond testosterongehalte. Voeg dit dus regelmatig toe aan je dieet. Als je geen oesters lust, kun je ook kiezen voor een goed zinksupplement. Bijvoorbeeld van Ovabalance: Essential Mineral Zinc.

Zinc Ovabalance voor een mooie huid

Essential Mineral Zinc van Ovabalance

2. Detox je lever

Je lever speelt een belangrijke rol in je hormoonhuishouding. Hij ontdoet je lichaam namelijk van allerlei gif- en afvalstoffen, waaronder een overschot aan (synthetische) hormonen. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de pil een behoorlijke invloed heeft op het functioneren van de lever. Een leverdetox zal daarom helpen om je testosterongehalte te verbeteren. Dit kun je doen:

  • Eet groente die je lever ondersteunen, zoals bieten, wortelen, broccoli, bloemkool, spruitjes en boerenkool
  • Gebruik kruiden of supplementen die je lever ondersteunen, zoals
    • Mariadistel: helpt de lever te ontgiften en levercellen te herstellen. Een goed mariadistel supplement voor leverondersteuning is te koop bij Vitakruid: Mariadistel Complex tinctuur (10% kortingscode: stoppenmetpil).
    • DIM: helpt de lever te ontgiften en ruimt eventuele synthetische oestrogenen op die in het lichaam zijn achtergebleven door het gebruik van de pil. Een goed DIM supplement koop je bij Ovabalance: DIM Ultimate,
  • Vermijd alcohol, caffeine en nicotine.
  • Drink voldoende water en kruidenthee
Mariadistel Vitakruid

Mariadistel Complex van Vitakruid. 10% kortingscode: stoppenmetpil

3. Gebruik maca

Maca is een adaptogeen kruid. Een adaptogeen is een stof die het lichaam stimuleert om de productie van onze eigen hormonen te verbeteren en de hormonale balans te optimaliseren. Maca staat bekend om zijn gunstige effect op het libido, zowel bij mannen als bij vrouwen en kan dus helpen om je libido te herstellen na het stoppen met de pil. Je kunt maca het beste in supplementvorm gebruiken, omdat maca in poedervorm snel oxideert. Kies ook uitsluitend voor een gecertificeerd maca dat afkomstig is van Peru. Gebruik maca niet als je zwanger bent, borstvoeding geeft of bij hormoongevoelige kanker.

Een hoogwaardig maca-extract (het gepatenteerde Maca-GO®) is onderdeel van het supplement Femme van Vitakruid.

Hormoonsupport voor vrouwen

Femme hormoonsupport voor de vrouw van Vitakruid. 10% kortingscode: stoppenmetpil

4. Ga sporten

Sport je nog niet met regelmaat? Dan is nu een goed moment om daar mee te beginnen. Tijdens lichamelijke activiteit komt het hormoon testosteron vrij, wat je libido kan verhogen. Kies voor korte, intensieve trainingen waarbij je meerdere spiergroepen traint, zoals krachttraining of roeien. Langdurig trainen, zoals vaak hardlopen, remt juist de aanmaak van testosteron en stimuleert de aanmaak van cortisol.

 

Bronnen: Dr. Jolene Brighten, Flowliving

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.