Skip to main content

Hoewel het slikken van de pil een betrouwbare manier is om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, kun je er ook vervelende bijwerkingen van krijgen. Je kunt hierbij denken aan een verminderd libido, stemmingswisselingen, een hormonale disbalans, gewichtstoename en een verhoogd risico op trombose. Steeds meer vrouwen kiezen er dan ook bewust voor om te stoppen met de pil. Maar wist je dat je door te stoppen met de pil te maken kunt krijgen met vervelende klachten, zoals een onregelmatige menstruatie, acne en haaruitval? Dr. Jolene Brighten, een Amerikaanse natuurgeneeskundig arts, heeft deze klachten benoemd tot het ‘post-birth control syndrome’. Ze schreef het boek Beyond the Pill (aanrader!).

In deze blog leg ik je graag uit wat je kunt doen om de bijwerkingen van het ‘ontpillen’ te verminderen en om je hormonen in balans te brengen. Ook zal ik wat meer uitleggen over de werking van de pil en de voordelen van het gebruik van de pil (want die zijn er ook!).

Wat doet de pil met je hormonen?

De pil bevat synthetische hormonen, meestal een combinatie van oestrogeen en progestageen of alleen progestageen, die de normale hormonale processen nadoen. Door de aanwezigheid van de synthetische hormonen stopt het lichaam met het aanmaken van zijn eigen natuurlijke voortplantingshormonen.

Deze onderdrukking van de natuurlijke hormoonproductie heeft de volgende effecten:

  • Voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt
  • Zorgt dat het baarmoederhalsslijmvlies dunner wordt. Hierdoor kan er geen innesteling van een bevruchte eicel plaatsvinden.
  • Verandert het baarmoederhalsslijm (cervixslijm). Zaadcellen kunnen zo moeilijker de eicel bereiken.

Door al deze veranderingen is het dus vrijwel onmogelijk om nog zwanger te raken. Helaas zorgt het onderdrukken van je natuurlijke hormoonproductie dat ook andere belangrijke lichaamsprocessen worden verstoord. Onze voortplantingshormonen zijn namelijk verbonden met vele belangrijke functies van het vrouwelijk lichaam. Namelijk met je stofwisseling en afweersysteem, maar ook met je emoties. Vandaar dat je last kunt krijgen van vervelende bijwerkingen.

Bijwerkingen van de pil

Bekende bijwerkingen door het gebruik van de pil zijn:

Tekort aan voedingsstoffen

De pil berooft je lichaam van belangrijke voedingsstoffen, waaronder B-vitamines, foliumzuur, magnesium, selenium en zink (bron). Een tekort aan voedingsstoffen kan verschillende klachten geven, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en haaruitval. Ook kun je last krijgen van je darmen.

Darmproblemen

Het gebruik van de pil heeft invloed op de darmflora. Een gezonde darmflora is nodig voor een goede hormoonbalans en een sterk immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat pilgebruiksters een groter risico hebben op de ziekte van Crohn (Een darmziekte waarbij het afweersysteem iemands eigen maag-darmkanaal aanvalt) dan niet-pilgebruiksters (bron). Daarnaast laten verschillende onderzoeken zien dat de pil de groei van bepaalde Candida-soorten stimuleert. Dit komt door de overmaat aan synthetisch oestrogeen dat via de pil in je lichaam komt. Dit resulteert in een gunstig klimaat voor de schimmels in de darmen en vagina. Als je de pil gebruikt, kun je dus ook sneller last krijgen van vaginale klachten.

Meer kans op bloedstolsels

Als je de combinatiepil slikt, heb je iets meer kans op bloedstolsels (trombose). Bij de Diana-35 pil is de kans nog wat groter. Gebruiksters van deze pil hebben ongeveer 6 keer zoveel kans op trombose als vrouwen die geen pil slikken (bron). Zoals je misschien al weet wordt dit risico nog groter als je rookt of diabetes hebt.

Hormonale disbalans

Als je aan de combinatiepil bent, dan heb je vaak veel meer oestrogeen in je lichaam dan dat je zelf zou aanmaken als je niet aan de pil was. Door deze grote hoeveelheid aan oestrogeen is er eigenlijk altijd sprake van een hormonale disbalans. De meeste vrouwen zijn door het gebruik van de pil oestrogeendominant. Door deze hormonale disbalans kun je last hebben van pijnlijke of zware menstruaties, verlaagd libido, gevoelige borsten, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Daarnaast hebben veel vrouwen vlak voor of tijdens de stopweek last van migraine. Dit komt waarschijnlijk door een sterke daling van de oestrogeenconcentratie in het bloed tijdens deze stopweek.

Voordelen van de pil

Ondanks dat het aantal pilgebruikers de afgelopen jaren is gedaald, is het nog altijd zo dat het pilgebruik onder seksueel actieve vrouwen van 16 tot 49 jaar hoog is. En veel van deze vrouwen gebruiken de pil niet alleen om zwangerschap te voorkomen. De pil heeft namelijk nog meer voordelen:

  • Je weet wanneer je ongesteld wordt
  • Menstruaties zijn vaak minder heftig en pijnlijk
  • Je kunt de pil doorslikken en je menstruatie overslaan
  • Je hebt meestal minder last van puistjes

Als je de pil slikt tegen heftige menstruaties of om acne te verminderen, dan is het wel zo dat je de onderliggende oorzaak van je probleem (een hormonale disbalans) niet aanpakt. De pil maskeert de symptomen en als je ermee stopt kan het zijn dat je klachten terugkomen en zelfs erger worden.

Ontpillen: hormonale bijwerkingen

Stoppen met de pil is natuurlijk een goede keuze als je zwanger wilt worden, maar ook als je van bepaalde klachten af wilt die veroorzaakt worden door de inname van synthetische hormonen. Het is alleen wel goed om je bewust te zijn van de bijwerkingen die kunnen ontstaan door het ontpillen. Zo kun je last krijgen van :

Deze klachten komen door een hormonale disbalans. Gelukkig kun je zelf veel doen om deze balans op een natuurlijke manier te herstellen, zodat je minder last zult hebben van vervelende klachten.

Je lichaam herstellen van de pil

Supplementen bij het ontpillen

Bepaalde supplementen kunnen veel voor je betekenen als je stopt met de pil. Ik adviseer supplementen van Vitakruid of Ovabalance. Deze zijn van hoogwaardige kwaliteit en bevatten goed opneembare vormen vitaminen en mineralen. Met de code ‘stoppenmetpil’ krijg je 10% korting op supplementen via vitakruid.nl.

Als je zwanger wilt worden of medicijnen gebruikt, is het wel verstandig om even te overleggen met je huisarts of specialist voordat je besluit supplementen te gaan slikken.

1. Magnesium

Zoals ik eerder in deze blog vertelde, berooft de pil je van belangrijke voedingsstoffen, waaronder magnesium. De kans is dus groot dat je een tekort hebt opgebouwd aan dit mineraal. Een magnesiumsupplement kan helpen bij het ontspannen van spieren, het verminderen van menstruatiekrampen en het verbeteren van slaap. Daarnaast kan magnesium bijdragen aan een betere hormoonbalans.

Ik adviseer Magnesium Complex van Vitakruid en Magnesium Complex van Ovabalance. Met de code stoppenmetpil krijg je 10% korting op supplementen via vitakruid.nl.

Magnesium van Ovabalance

Magnesium Complex van Ovabalance

2. Zink

Zink is een van die andere voedingsstoffen waar je mogelijk een tekort aan hebt opgebouwd als je de pil hebt gebruikt. Zink is een voedingsstof met heel veel gunstige eigenschappen, waaronder het verminderen van ontstekingen en het versterken van de weerstand. Ook draagt het bij aan een normaal testosterongehalte in het bloed. Een zinksupplement wordt vaak ingezet bij acne.

Een goed zinksupplement is verkrijgbaar bij Ovabalance: Essential Mineral Zinc.

Zinc Ovabalance voor een mooie huid

Zinksupplement van Ovabalance

3. B-vitamines

De pil onttrekt het lichaam van B-vitamines (waaronder vitamine B6, B11 (foliumzuur) en B12), wat invloed heeft op je energie, slaap, stemming, vruchtbaarheid en gewicht. Een vitamine B-complex is dus een waardevol supplement als je stopt met de pil.

B-Complex Actief van Vitakruid is een supplement met uitsluitend de best opneembare vormen. Met de code stoppenmetpil krijg je 10% korting via vitakruid.nl.

3. Probiotica

Omdat de pil de normale darmflora verstoort en zelfs een lekkende darm kan veroorzaken, is het herstellen van de darmgezondheid een must als je stopt met de pil. Een goed probiotica kan hierbij helpen.

Symflora® Original van Vitakruid is mijn favoriet, omdat het product maar liefst 8 verschillende stammen bevat en is aangevuld met een prebioticum (voeding voor de probiotica). Met de code stoppenmetpil krijg je 10% korting via vitakruid.nl.

Probiotica Vitakruid

Symflora Basis van Vitakruid

4. DIM (diindolylmethaan)

Dit is een stof die van nature voorkomt in kruisbloemige groenten. DIM ondersteunt de lever bij ontgifting en helpt om eventuele synthetische oestrogenen op te ruimen die in het lichaam zijn achtergebleven door het gebruik van de pil. DIM wordt vaak met succes ingezet bij (hormonale) acne, maar er zijn geen wetenschappelijke studies die dit kunnen onderbouwen.

Vitakruid verkoopt DIM Complex dat bijdraagt aan een normale hormoonhuishouding en bij Ovabalance koop je DIM Ultimate, een 100% puur DIM supplement met broccoli-extract.

DIM bij oestrogeendominantie Ovabalance

DIM supplement van Ovabalance

5. Vitex agnus-castus (Monnikspeper)

Vitex is een populair kruid dat vaak wordt ingezet om de menstruatie op gang te brengen en om PMS te verminderen. Het stimuleert de ovulatie door te voorkomen dat je hypofyse te veel prolactine aanmaakt. Te veel prolactine onderdrukt de ovulatie en zorgt voor een verstoorde cyclus. Door het pilgebruik zijn prolactineniveaus vaak te hoog. Vandaar dat Vitex kan helpen om je menstruatie op gang te brengen na het stoppen met de pil. Gebruik Vitex pas als je menstruatie na ongeveer 3 maanden nog niet vanzelf op gang is gekomen.

Bij Vitakruid koop je een goed Vitex Agnus Castus supplement. Met de code stoppenmetpil krijg je 10% korting via vitakruid.nl.

Monnikspeper Vitakruid

Vitex Agnus Castus van Vitakruid

6. Foliumzuur

Als je stopt met de pil omdat je graag zwanger wilt worden, dan kun je het beste zo snel mogelijk beginnen met de inname van foliumzuur. Foliumzuur kan voorkomen dat je een kindje krijgt met een open ruggetje.

Vitakruid verkoopt supplementen met Quatrefolic®; de best opneembare vorm van foliumzuur. Je kunt ook kiezen voor een multivitamine voor zwangere vrouwen, hier zit ook foliumzuur in. Met de code stoppenmetpil krijg je 10% korting via vitakruid.nl.

Dieet bij het ontpillen

Omdat het gebruik van de pil vaak leidt tot tekorten aan voedingsstoffen (o.a. magnesium, B-vitaminen, foliumzuur en zink), is het van belang om deze zoveel mogelijk aan te vullen met een gezond, volwaardig dieet rijk aan groenten, fruit en gezonde vetten. Een volwaardig dieet helpt je hormonen weer in balans te brengen, je energieniveaus stabiel te houden en de bijwerkingen van het ontpillen onder controle te krijgen.

Een volwaardig dieet bestaat uit:

  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B. Zoals biologische eieren en vlees, vette vis en peulvruchten, bananen, walnoten
  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Bijvoorbeeld bladgroenten, noten en zaden, bonen of granen, avocado
  • Voedingsmiddelen voor het in balans brengen van hormonen. Kruisbloemige groenten ondersteunen je lever bij het verwijderen van overtollig kunstmatig oestrogeen. Je kunt hierbij denken aan boerenkool, broccoli en bloemkool. Ook voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals sinaasappels en paprika’s zijn goed voor je hormonen.
  • Voedingsmiddelen voor het herstellen van de darmgezondheid. Bijvoorbeeld gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, kefir, miso en yoghurt.

Verder wil je geraffineerde suikers en koolhydraten zoveel mogelijk vermijden. Probeer ook de inname van sterk bewerkte producten zoals kant-en-klaarmaaltijden, snoep, koek en gebak te verminderen. Verder is het belangrijk om genoeg water te drinken en koffie en alcohol te vermijden.

Lees ook mijn blog: Voedingstips voor een gezonde vrouwelijke hormoonbalans

Leefstijl tijdens het ontpillen

Tijdens het ontpillen is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je lichaam goed kan herstellen. Hoe dit eruit ziet verschilt natuurlijk per persoon en kan er elke dag anders uitzien. Over het algemeen is het belangrijk om op het volgende te letten:

1. Verminder stress

Stress kun je verminderen door diepe ademhalingsoefeningen of meditatietechnieken (bijvoorbeeld met behulp van Het no-nonsense meditatie oefenboek) te beoefenen. Ook een wandeling in de natuur, het lezen van een goed boek of contact met vrienden kan helpen stress te verminderen.

Het no-nonsense meditatie oefenboek

Het no-nonsense meditatie oefenboek

2. Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid en ook om te herstellen van de pil. Probeer 7-9 uur er nacht te slapen en creëer een rustige en ontspannen slaapomgeving. Een van de beste dingen die je kunt doen om de slaapkwaliteit te verbeteren, is om minstens twee uur voor het slapengaan alle elektronica uit te schakelen.

3. Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen helpt je lichaam detoxen van synthetische hormonen. Het zorgt er ook voor dat de stofjes serotonine, dopamine en endorfine aangemaakt worden. Door deze stofjes ga je je beter voelen en heb je minder last van (menstruatie)krampen. Probeer het liefst te sporten volgens je cyclus. Dus minder intensief (bijvoorbeeld yoga) als je last hebt van hevige krampen (in de tweede helft van je cyclus) en doe intensievere oefeningen (bijvoorbeeld HIIT training) in de eerste helft van je cyclus (als je meer energie en uithoudingsvermogen hebt). Het boek De Cyclus Strategie vertelt je hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken.

Boek de Cyclus Strategie van Maisie Hill

De Cyclus Strategie

Wat zijn jouw ervaringen met ontpillen? Laat een reactie achter onderaan deze blog!

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.