Als je stopt met de pil kun je last krijgen van acne en een vette huid. Een hormonale disbalans is hiervan de oorzaak. Hormonen en acne zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Gelukkig is acne die ontstaat nadat je gestopt bent met de pil meestal maar van tijdelijke duur. Zodra de hormoonhuishouding in het lichaam weer op orde is, krijg je meestal weer een mooie huid en verdwijnen ook eventuele andere klachten, zoals haaruitval en een onregelmatige menstruatie.
In deze blog leg ik meer uit over het ontstaan van acne na het stoppen met de pil en geef ik je tips om hormonale acne te verminderen.
Het ontstaan van hormonale acne
Hormonale acne is de term voor acne die ontstaat door een hormonale disbalans. Door deze disbalans zijn bepaalde hormonen, zoals het mannelijke geslachtshormoon testosteron, vaak in overmaat aanwezig. Een overschot aan mannelijke hormonen stimuleert de productie van talg in de talgklieren van je huid. Het gevolg is dat je huid vetter wordt en de talgklieren verstopt kunnen raken. Door deze verstoppingen kan de bacterie P. acnes zich snel vermenigvuldigen waardoor uiteindelijk ontstekingen/puistjes ontstaan.
Er zijn ook andere hormonen die de talgproductie kunnen stimuleren, zoals insuline en cortisol (stresshormoon). Vandaar dat het eten van veel suikers (insulinepiek) en het hebben van stress hormonale acne kan verergeren.
Stoppen met de pil en acne
Stoppen met de pil kan invloed hebben op je hormoonbalans en daarom acne veroorzaken. De pil bevat hormonen die je natuurlijke hormoonbalans beïnvloeden. Over het algemeen heeft het gebruik van de pil een positief effect op je huid. Er zijn zelfs pillen die speciaal worden voorgeschreven bij acneklachten, zoals de Yasmin pil en de omstreden Diane-35 pil. Deze pillen hebben een anti-androgene werking (blokkeren de werking van testosteron) en kunnen daarom ook helpen tegen andere klachten, zoals haaruitval. Daarnaast onderdrukken bepaalde steroïden die in deze pillen zitten, zoals ethinylestradiol (synthetisch oestrogeen) en de progestagenen drospirenon en cyproteron de vorming van talg. Als reactie op deze onderdrukking moet je huid juist meer talg produceren, want je huid heeft talg nodig om soepel te blijven en te beschermen tegen infecties door bacteriën en schimmels.
Als je stopt met de pil wordt de talgproductie niet meer onderdrukt, maar je huid blijft nog wel een tijd meer talg produceren. Het gevolg is dat je juist meer talg hebt dan ooit tevoren. Bovendien kan er een hormonale disbalans optreden. Je lichaam moet zich namelijk aanpassen aan het ontbreken van de synthetische hormonen die de pil leverde. Deze hormonale disbalans kan ervoor zorgen dat er tijdelijk een verhoogde productie van androgenen is. De verhoogde productie van talg én androgenen zorgen voor een onzuivere huid. Het kan een tijdje duren voordat je hormonen en talgproductie weer in balans. Meestal zie je langzaam een verbetering vanaf 4-6 maanden nadat je gestopt bent met de pil.
Uiteraard krijgt niet iedereen acne na het stoppen met de pil. En andersom kan acne ook het gevolg zijn van het gebruik van de anticonceptiepil. De pil kan dus zowel voor- als nadelen hebben wanneer het gaat om acne.
PCOS en acne
PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een hormonale afwijking die voorkomt bij ongeveer 5-10% van de vruchtbare vrouwen. Kenmerkend van PCOS is dat de eisprongen (grotendeels) uitblijven, waardoor de menstruatie zeer onregelmatig is. Vrouwen met PCOS hebben daarom vaak problemen met de vruchtbaarheid. Daarnaast hebben ze ook vaak last van acne en haaruitval. Dit komt omdat de testosterongehaltes en insulinewaardes bij PCOS verhoogd zijn. Het gebruik van de pil maskeert deze symptomen. Als je stopt met de pil en je hebt PCOS, dan kunnen klachten zoals acne dus tot uiting komen. Meer over PCOS lees je op Stichtingpcos.nl.
Tips om hormonale acne te verminderen
Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om een onzuivere huid of acne die ontstaat na het stoppen met de pil te verbeteren. De tips die ik hieronder benoem zijn ook nuttig als je acne veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld stress of een ongezonde leefstijl.
Overleg altijd eerst met je huisarts of orthomoleculair therapeut voordat je supplementen gaat gebruiken.
1. Kies voor een uitgebalanceerd dieet
Een gezond dieet speelt een cruciale rol bij het verminderen van hormonale acne. Vermijd daarom voedingsmiddelen met schadelijke en belastende stoffen die hormoonverstoringen in de hand kunnen werken, zoals suikerhoudende snacks, witte rijst en wit brood. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volkoren granen, fruit, groenten en gezonde vetten (makreel, haring, zalm of tonijn) of maak gebruik van een goed omega-3 supplement. Omega-3 is essentieel voor een gezonde hormoonbalans. Lees ook: Voedingstips voor een gezonde vrouwelijke hormoonbalans
Vind je het moeilijk om gezonde recepten te bedenken? Dan kan het boek Het hormoonbalansdieet je helpen.
2. Beperk de inname van melkproducten
Melkproducten dragen bij aan de aanmaak van insuline, wat een negatieve invloed heeft op de werking van de talgklieren. Uit onderzoek blijkt dan met name magere melk acne kan triggeren. Maar niet alle melkproducten zijn slecht voor de huid. Gefermenteerde melkproducten, zoals kefir en karnemelk kunnen de de talgproductie juist verminderen.
3. Drink voldoende water en groene thee
Water helpt je lichaam gehydrateerd te houden en je huid gezond te maken. Voldoende hydratatie bevordert een goede bloedcirculatie en helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam, waardoor ontstekingen verminderen en de kans op acne-uitbarstingen kleiner wordt. Daarnaast kan het drinken van groene thee helpen om onzuiverheden te verminderen.
3. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten
Gebruik milde, natuurlijke reinigingsproducten om je huid dagelijks te reinigen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen die de natuurlijke oliën van je huid kunnen verwijderen, waardoor je lichaam juist meer talg gaat produceren. Kies voor producten op basis van natuurlijke ingrediënten zoals tea tree olie, kamille of salicylzuur, die antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Biologische Groene Kleizeep is een zeep die speciaal gericht is op ondersteuning van de huid bij acneproblemen.

Biologische Groene Kleizeep
4. Verminder stress
Stress voorkomen of verminderen is erg belangrijk voor je hormoonbalans en dus ook voor je huid. Dagelijks stressverlagende activiteiten doen, zoals meditatie, yoga, wandelen of diepe ademhalingsoefeningen is vaak al voldoende. Naast deze activiteiten kun je overwegen om rustgevende kruiden te gebruiken, zoals Ashwagandha. Een goed Ashwagandha supplement is te koop via Vitakruid.nl. Je ontvangt 10% korting met de actiecode stoppenmetpil.
Lees ook mijn blog: Ashwagandha: wat is het en wat zijn de voordelen?

Vitakruid Ashwagandha supplement
5. Gebruik aanvullende supplementen
Sommige supplementen kunnen acne verbeteren. Als je weinig buiten komt, is het bijvoorbeeld verstandig om Vitamine D3 supplementen te slikken. Vitamine D vermindert ontstekingen en een tekort aan vitamine D kan acne verergeren. Ook een zinksupplement kan veel betekenen voor je huid. Daarnaast zijn er bepaalde supplementen die je hormoonbalans verbeteren en daarom hormonale acne kunnen verminderen, zoals D-Chiro-Inositol en DIM. Op de productenpagina voor acne vind je meer adviezen. Via vitakruid.nl ontvang je 10% korting op supplementen met de actiecode stoppenmetpil.
Als je na het lezen van deze pagina besluit om supplementen te gaan gebruiken, zorg er dan voor dat deze van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dit houdt in dat de samenstelling van het supplement resulteert in een optimale biologische beschikbaarheid en voldoet aan de laatste wetenschappelijke inzichten. Als Othomoleculair Adviseur adviseer ik supplementen van Vitakruid en Ovabalance. Via vitakruid.nl ontvang je 10% korting op supplementen met de actiecode stoppenmetpil.
Heb je nog vragen of suggesties na het lezen van dit artikel? Laat dan een bericht achter!