Skip to main content

Het gebruik van kruiden ter ondersteuning van klachten wordt steeds meer toegepast. Het gebruik van het kruid Ashwagandha is daar een goed voorbeeld van. Ashwagandha biedt veel gezondheidsvoordelen. Zo zijn er aanwijzingen dat dit kruid ontstekingsremmend werkt en een positief effect heeft op het functioneren van de hersenen.

In deze blog leg ik uit wat Ashwagandha voor je kan betekenen.

Wat is Ashwagandha?

Volgens Wikipedia is Ashwagandha een plantensoort uit het geslacht Withania die voorkomt in Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Azië en Mauritius. Ashwagandha, wordt ook wel Indiase ginseng genoemd en wordt al duizenden jaren in de Ayurveda (traditionele Indiase geneeskunde) gebruikt. Het is een oud geneeskrachtig kruid met een rustgevende werking. Daarnaast heeft het kruid een algemene versterkende en ontstekingsremmende werking.

Ashwagandha is verkrijgbaar in poedervorm, capsules en thee. Een goed Ashwagandha supplement is verkrijgbaar van het merk Vitakruid. Via vitakruid.nl ontvang je 10% korting op dit supplement met de kortingscode stoppenmetpil.

Wanneer kun je Ashwagandha beter niet gebruiken?

Voordat ik in ga op de voordelen van Ashwagandha, is het goed om te weten dat Ashwagandha niet voor iedereen geschikt is. In de volgende situaties kun je Ashwagandha beter vermijden:

  • Bij bepaalde auto-immuunziekten. Ashwagandha kan auto-immuunziekten verergeren. Als je een auto-immuunziekte hebt, overleg dan altijd eerst met je huisarts voordat je kruiden gaat gebruiken.
  • Bij een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie), omdat Ashwagandha de schildklier ondersteunt.
  • Als je gevoelig bent voor nachtschade, omdat Ashwagandha tot de nachtschadefamilie behoort.
  • Bij zwangerschap of als je borstvoeding geeft.
  • Als je een maagzweer hebt.

Verder is gebleken dat overdosering een verstoring van de maag-darmwerking, diarree en overgeven tot gevolg kan hebben. Een normale dosering (tussen de 300-600 mg extract) geeft over het algemeen geen problemen.

Ashwagandha werking

Ashwagandha behoort tot de adaptogenen. Dit zijn stoffen en kruiden die de lichamelijke en mentale weerstand tegen schadelijke fysieke, chemische en biologische factoren versterken. Ashwagandha helpt bij het reguleren van cortisol (bron). Op deze manier helpt het kruid met de reactie van het lichaam op stress en met het bestrijden van angst en depressie. Het zorgt daardoor ook voor een betere nachtrust.

Andere bekende adaptogenen zijn:

  • Zoethoutwortel: werkt onstekingsremmend en ondersteunt de bijnieren.
  • Rhodiola rosea (wortelextract): bevordert het lichamelijke en mentale uithoudingsvermogen.
  • Ginseng (wortelextract): is een goede bron van antioxidanten en werkt onstekingsremmend.
  • Cordyceps paddenstoel: ondersteunt de bijnieren en versterkt het afweersysteem.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Ashwagandha?

Er is veel onderzoek gedaan naar Ashwagandha. De gezondheidsbevorderende effecten die ik straks beschrijf, zijn voornamelijk toe te schrijven aan de wortel en dus niet aan de bladeren. Dit komt omdat de wortels een veel hoger gehalte aan werkzame stoffen hebben dan de bladeren.

1. Vermindering van stress en angst

Dit zijn de meest bekende voordelen van het gebruik van Ashwagandha. Ashwagandha is niet alleen een adaptogeen, maar behoort ook tot de anxiolytica: kruiden en medicijnen die angst kunnen verminderen. Ashwagandha is gunstig voor mensen met angst en chronische stress, omdat het helpt de productie van cortisol en stresshormonen in het lichaam te reguleren.

In een studie met mensen zorgde de inname van 125 mg of 300 mg Ashwagandha extract voor een vermindering van stress en angst. Daarnaast zorgde de inname voor verbetering van de slaapkwaliteit (bron).

2. Verlaging van cholesterol

Chronische stress kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte. Dit komt omdat cholesterol de bouwstof is voor een reeks van belangrijke hormonen, waaronder cortisol. Bij verhoogde stress is er een verhoogde vraag naar cortisol en is er dus meer cholesterol nodig om in de aanmaak van cortisol te voorzien.

Ashwagandha kan door zijn  cortisolregulerende eigenschappen helpen om cholesterol te verlagen. In een studie met 60 personen met chronische stress werd een verlaging van (slecht) cholesterol waargenomen in de groep die dagelijks de hoogste dosis Ashwagandha-extract kreeg.

3. Ondersteuning bij preventie en behandeling van kanker

Ashwagandha is een een sterke antioxidant  en diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het kruid positief kan bijdragen aan de behandeling van borst-, hersen-, long- en darmkanker. Daarnaast toont onderzoek aan dat Ashwagandha de groei van kankercellen kan remmen en de werking van chemotherapie kan versterken (bron). Uiteraard is er meer onderzoek nodig om harde conclusies te trekken, maar de resultaten die er al zijn, zien er veelbelovend uit.

Let wel: dit wil niet zeggen dat dit kruid de medische zorg of het advies van je arts moet vervangen. Het is geen vervanging voor kankermedicijnen of andere behandelingen. Het kan een nuttige aanvulling zijn op kankertherapie. Bespreek dit altijd met je arts.

4. Verlaging van bloedsuikerspiegel

Ashwagandha bevat flavonoïden (bioactieve plantenstoffen). Van flavonoïden is bekend dat ze de zogeheten ‘glycemische respons’ (de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt wanneer je koolhydraten uit een bepaald voedingsmiddel binnen krijgt) verbeteren. Zo verhogen ze de uitscheiding en de werking van insuline, maken ze cellen gevoeliger voor insuline, verbeteren ze de opname van glucose in de cellen en verhogen ze het verbruik van glucose. Uit onderzoek blijkt dat de inname van voeding met flavonoïden leidt tot een afname van insulineresistentie.

In mijn blog “Stress en je hormoonbalans” lees je meer over insulineresisitentie.

6. Versterking immuunsysteem

Van Ashwagandha is bekend dat het het immuunsysteem versterkt. Het verhoogt de productie van bepaalde antistoffen immunoglobuline en remt ontstekingsreacties (bron).

7. Verbetering van de schildklierwerking

Onderzoek heeft aangetoond dat Ashwagandha mensen met een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kan helpen. Daarnaast is aangetoond dat Ashwaganda het niveau van zowel TSH (schildklier stimulerend hormoon) en  T4 (schildklierhormoon) verhoogt, waaruit geconcludeerd kan worden dat dit kruid kan helpen bij het stimuleren van een trage schildklier. Dit is trouwens ook de reden dat Ashwagandha juist wordt afgeraden bij een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).

8. Verbetering hormoonhuishouding

Ashwagandha is een adaptogeen en draagt dus bij aan het verbeteren van de hormoonbalans. Hoewel Ashwagandha met name wordt ingezet om het stressniveau en het cortisolgehalte te verlagen, kan het ook bijdragen aan het verbeteren van de algehele (vrouwelijke) hormoonhuishouding. In sommige situaties, bijvoorbeeld na het stoppen met de pil, kan je lichaam wel wat extra ondersteuning op dit gebied gebruiken.

Ashwagandha kopen

Ashwagandha is verkrijgbaar in poedervorm, capsules en thee. Het gebruiksadvies voor volwassenen is een dosering van ongeveer 3-6 gram gedroogde ashwagandhawortel of 300-600 mg extract. Je kunt het beste gewoon het advies van de leverancier volgen. Op de verpakking staat altijd aangegeven hoeveel capsules per dag kunnen worden ingenomen.

Vitakruid heeft een goed supplement ontwikkeld gemaakt van het gerenommeerde KSM-66® extract. KSM-66® gebruikt voor haar extract uitsluitend de wortels van de ashwagandha plant, zonder toevoeging van bladeren. Je ontvangt 10% korting op dit supplement met de kortingscode stoppenmetpil.

Ashwagandha supplement Vitakruid

Ashwagandha supplement van Vitakruid. Kortingscode: stoppenmetpil

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.