Skip to main content

Duurzaamheid is hot! Ook rondom menstruatie. Vandaar dat steeds meer vrouwen kiezen voor de menstruatiecup. Een mooi product dat past bij duurzaamheid en een natuurlijke leefstijl. Net als stoppen met de pil.

Maar wat zijn menstruatiecups precies? En wat zijn de voor-en nadelen? Je leest het in deze blog!

Wat is een menstruatiecup?

De menstruatiecup is een cupje gemaakt van siliconen wat menstruatiebloed opvangt in plaats van absorbeert. Menstruatiecups zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties van flexibiliteit. Door het materiaal en de flexibiliteit voel je ze niet zitten en kun je er alles mee doen. Bij het inbrengen van de cup wordt namelijk een vacuüm gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat hij goed blijft zitten en niet lekt.

Omdat een menstruatiecup lang meegaat, is het een milieuvriendelijker en goedkoper alternatief voor tampons en maandverband.

Voordelen van de menstruatiecup

De menstruatiecup heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van tampons en maandverband.

1. Ze drogen je vagina niet uit

Een tampon absorbeert het menstruatiebloed, maar ook het vocht van je vagina. Vandaar dat het gebruik van tampons kan leiden tot irritaties en zelfs vaginale infecties. Een menstruatiecup vangt enkel het bloed op en laat daarmee de rest van je vagina met rust. Je innerlijke pH-waarde wordt daarom niet verstoord. Je hebt daardoor minder kans op droogte, irritatie, vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose.

2. Je bent langer beschermd (tot wel 12 uur)

De menstruatiecup kan tot wel 5 maal meer bloed opvangen dan een tampon of maanverband. Hierdoor ben je tot wel 12 uur beschermd en hoef je je dus minder snel zorgen te maken over het verschonen van je cup.

3. Je bespaart kosten en het milieu

Menstruatiecups gaan tot wel 10 jaar lang mee! Hiermee bespaar je dus veel kosten aan tampons en maandverband. En een belangrijk bijkomend voordeel: menstruatiecups zijn daardoor veel beter voor het milieu.  Het gebruik van maandverband en tampons resulteert namelijk in enorm veel afval.

4. Geen zichtbare touwtjes of maandverband

Door de flexibiliteit van het materiaal waarmee menstruatiecups zijn gemaakt, passen ze zich perfect aan je lichaam aan. Je kunt daarom alles doen wat je wilt, zoals zwemmen en sporten, zonder dat er een touwtje of maandverband zichtbaar is.

Nadelen menstruatiecup

Hoewel de menstruatiecup duidelijk heel veel voordelen heeft, zijn er uiteraard ook nadelen. Het is daarom niet een product waar iedereen warm voor loopt. We zetten de nadelen op een rijtje.

1. Het inbrengen kan in het begin lastig zijn

Het inbrengen van een menstruatiecup is minder makkelijk dan het inbrengen van een tampon. Je moet er daarom even een handigheid in krijgen. Er zijn verschillende vouwtechnieken die het inbgrengen gemakkelijker maken. Onderstaand filmpje geeft een goede uitleg.

2. Je moet ze schoonmaken

Menstruatiecups gaan heel lang mee, maar je moet ze tussendoor wel goed schoonmaken. Hoewel dit helemaal niet moeilijk is en weinig tijd kost, is het wel iets wat veel vrouwen vervelend vinden. Vooral omdat je bij een openbaar toilet niet altijd een wasbak bij de hand hebt.

Voor diegenen die het schoonmaken echt een probleem vinden, is er een alternatief: de EaseCup. Dit is een wegwerpproduct, wat betekent dat je het na gebruik eenvoudig weggooit met het restafval. Toch heb je met EaseCup minder afval in vergelijking met maandverband of tampons omdat je er maar 2 per dag nodig hebt. Daarnaast kunnen met deze cups, net als met herbruikbare menstruatiecups, vaginale ongemakken voorkomen worden.

3. De aanschaf is duurder dan tampons

Een menstruatiecup is bij aanschaf duurder dan een doosje tampons of een pak maandverband. In het begin ben je dus even wat meer geld kwijt. Uiteindelijk verdien je dat geld natuurlijk wel ruimschoots terug, want een menstruatiecup gaat bijna 10 jaar mee.

4. Je moet de maat bepalen

Menstruatiecups komen in verschillende maten. Je moet in het begin dus even uitproberen welke maat voor jou geschikt is. Sommige merken verkopen daarom twee verschillende maten cups voor de prijs van één, zoals Ruby Cup.

menstruatiecups duo

Foto: menstruatiecups.nl

Menstruatiecups kopen

Ben je overtuigd van de menstruatiecup en wil je ze gaan uitproberen? Er zijn verschillende merken en bedrijven waar je ze kunt aanschaffen. Op de website menstruatiecups.nl heb je de keuze uit vele verschillende soorten cups, inclusief voordeelpakketen en proefsets.

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.