Skip to main content

Als je te maken hebt met haaruitval, dan heb je misschien wel eens van Saw Palmetto gehoord.

Saw Palmetto is een kruid met veel mogelijke gezondheidsvoordelen. Dit komt voornamelijk door de anti-androgene eigenschappen van dit kruid. Hierdoor helpt het om de negatieve effecten van testosteron en diens stofwisselingsproduct ‘’dihydrotestosteron’ (DHT) te verminderen.

Testosteron is uiteraard een belangrijk hormoon (zowel bij mannen als vrouwen) en biedt ook voordelen, maar te veel ervan kan leiden tot ongewenste symptomen zoals:

 • Acne
 • Haaruitval
 • Vette huid
 • Overbeharing

Veel vrouwen die stoppen met de pil krijgen hier (tijdelijk) mee te maken. Lees ook: Stoppen met de pil: dit gebeurt er in je lichaam!.

In dit blog leg ik uit wat Saw Palmetto is, welke gezondheidsvoordelen het heeft en vertel ik of dit kruid nuttig voor jou kan zijn.

Wat is Saw Palmetto?

Saw Palmetto (Serenoa repens) is een kruid dat afkomstig is van een kleine palmsoort die in het zuidoosten van de Verenigde Staten groeit. Het kruid wordt vaak gebruikt in supplementen om de gezondheid van de prostaat te verbeteren, de hormoonspiegels in evenwicht te brengen en om haaruitval te verminderen.

Een goed Saw Palmetto supplement is te koop via Ovabalance. Dit supplement bevat ook andere kruiden die bijdragen aan een gezonde hormoonbalans.

Wanneer kun je Saw Palmetto beter niet gebruiken?

Voordat ik inga op de voordelen van Saw Palmetto, is het goed om te weten dat Saw Palmetto niet door iedereen gebruikt kan worden. In de volgende situaties kun je Saw Palmetto beter vermijden:

 • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Aangezien Saw palmetto de productie van geslachtshormonen en prolactine (‘melkvormend hormoon) beïnvloedt, is het beter om dit kruid te vermijden tijdens zwangerschap of als je borstvoeding geeft.
 • Als je hormonale anticonceptie gebruikt of een hormoontherapie volgt. Raadpleeg dan je arts of apotheker over mogelijke interacties met Saw Palmetto.
 • Als je een stollingsstoornis hebt. Saw Palmetto verlengt de bloedingstijd. Raadpleeg daarom je arts of orthomoleculair therapeut of dit kruid veilig is om in te nemen bij een stollingsstoornis.
 • Als je bloedverdunners gebruikt. Saw Palmetto verdunt het bloed en mag daarom niet gelijktijdig met andere bloedverdunners worden ingenomen. Gebruik het vooral niet in combinatie met aspirine en warfarine.
 • Als je binnenkort een operatie ondergaat. Er wordt afgeraden vanaf 2 weken voorafgaande aan een operatie Saw Palmetto te gebruiken.

Gezondheidsvoordelen van Saw Palmetto voor vrouwen

Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van Saw Palmetto. Ik benoem hier 5 gezondheidsvoordelen die onderbouwd zijn met wetenschappelijk onderzoek.

1. Kan haaruitval verminderen

Er zijn verschillende vormen van haaruitval waarover je meer kunt lezen op de pagina haaruitval. Een van de meest bekende vormen is alopecia androgenetica (AGA), waar zowel mannen als vrouwen last van kunnen hebben. Deze vorm van haaruitval wordt veroorzaakt door gevoeligheid voor androgenen, met name DHT, wat genetisch bepaald is.

Volgens onderzoek kan Saw Palmetto de activiteit van het enzym 5-alpha-reductase helpen blokkeren. 5-alpha-reductase zorgt ervoor dat testosteron wordt omgezet in DHT. Als dit enzym geblokkeerd wordt, zal er dus minder DHT aangemaakt worden. Hetzelfde onderzoek liet ook zien dat Saw Palmetto haaruitval kan voorkomen door de opname van DHT in haarzakjes te verminderen. Supplementen met Saw Palmetto kunnen daarom mogelijk helpen om haarverlies te remmen.

Een overzicht van 7 verschillende onderzoeken laat verder zien dat supplementen en haarlotions met Saw Palmetto de haarkwaliteit kan verbeteren en het totaal aantal haren en de haardichtheid kan verhogen bij mensen met AGA().

Hoewel deze onderzoeken veelbelovend zijn, is meer onderzoek gewenst om aan te tonen dat Saw Palmetto kan helpen bij vrouwen met hormonale haaruitval en/of PCOS.

2. Ondersteunt mogelijk de prostaatfunctie

De prostaat is een klier die bij de man vlak onder de blaas om de urinebuis heen zit. Deze klier zorgt ervoor dat er zaadvocht wordt aangemaakt, zodat spermacellen vervoerd kunnen worden.

Onderzoek laat zien dat Saw Palmetto de gezondheid van de prostaat kan ondersteunen en een vergrote prostaat (BPH) en prostaatkanker kan helpen voorkomen. Daarnaast zijn er diverse onderzoeken (bron 1, bron 2) die aantonen dat Saw Palmetto ontstekingen die gerelateerd zijn aan BPH kunnen verminderen.

Hoewel deze onderzoeken positief zijn, zijn er ook onderzoeken die geen verband zien tussen het gebruik van Saw Palmetto en een vermindering van prostaat gerelateerde klachten. Er is dus meer onderzoek nodig om harde conclusies te kunnen trekken.

3. Kan ontstekingen helpen verminderen

Onderzoek laat zien dat Saw Palmetto onstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit zou gunstig kunnen zijn bij de behandeling van bepaalde aandoeningen.

Zo kan dit mogelijk een voordeel zijn voor vrouwen die lijden aan PCOS. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat chronische ontstekingsreacties in het lichaam een centrale rol spelen in het ontstaan van PCOS.

4. Ondersteunt mogelijk de urinewegen

Er zijn aanwijzingen dat de anti-androgene eigenschappen van Saw Palmetto kunnen helpen bij het gezond houden van de mannelijke urinewegen. Het positieve effect is vooral aangetoond bij patiënten met een vergrote prostaatklier (BPH). Een van de symptomen van BPH is een mindere krachtige urinestroom. Diverse onderzoeken hebben laten zien dat de inname van Saw Palmetto ervoor kan zorgen dat symptomen van BPH afnemen. Zo werd o.a. een verbetering van de urinestroom waargenomen.

Het is onduidelijk of Saw Palmetto ook een positieve bijdrage levert aan de urinewegen bij vrouwen, maar aangezien het kruid ontstekingsremmende eigenschappen heeft, zou het gunstig kunnen zijn bij urineweginfecties.

5. Helpt bij de regulering van testosteronlevels

Saw Palmetto wordt vaak gebruikt door mensen die hun testosteronlevels op een natuurlijke manier willen verhogen. Vooral bij mannen kan een te lage testosteronwaarde een grote impact hebben op het welzijn en de gezondheid. Gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door een te lage testosteronwaarde zijn:

 • Onvruchtbaarheid
 • Erectiestoonissen
 • Hart- en vaatziekten

Omdat Saw Palmetto het enzym 5-alpha-reductase helpt te blokkeren, wordt er minder testosteron omgezet in DHT. Hierdoor helpt het testosteronwaarden te behouden (bron).

Een onderzoek met mannen liet zien dat het innemen van een bepaald supplement met Saw Palmetto de testosteronwaarden in het bloed met 38% verhoogde ten opzichte van de placebo groep. Daarnaast liet een onderzoek bij ratten zien dat Saw Palmetto de testosteronwaarden, het spieruithoudingsvermogen en het aantal zaadcellen verhoogde door de hormoonhuishouding op orde te brengen.

Kan Saw Palmetto helpen bij acne?

Acne wordt deels veroorzaakt door verhoogde testosteron en DHT-waarden. Vandaar dat je meer kans hebt op acne rond de puberteit, je menstruatie of halverwege de cyclus en de menopauze. Dit zijn namelijk de momenten waarop je hormonen het meest fluctueren. Dit gebeurt vaak ook als je stopt met de pil.

Saw Palmetto zorgt ervoor dat er minder DHT wordt aangemaakt door het blokkeren van de activiteit van het enzym 5-alpha-reductase. Het is daarom aannemelijk dat Saw Palmetto helpt bij het verminderen van acne. Saw Palmetto heeft bovendien ontstekingsremmende eigenschappen wat ook gunstig kan zijn om ontstoken talgklieren die acne veroorzaken te verminderen.

Dosering Saw Palmetto

Saw Palmetto is verkrijgbaar in supplementen (softgels, tabletten, capsules) en daarom gemakkelijk in te nemen als onderdeel van je dagelijkse routine.

De ideale dosering is afhankelijk van je klachten en behoeften. Een orthomoleculair therapeut kan je hierin adviseren. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 320 mg tot 450 mg gestandaardiseerd Saw Palmetto aangeraden.

Bijwerkingen Saw Palmetto

Het gebruik van Saw Palmetto is over het algemeen veilig en geeft weinig bijwerkingen. Als bijwerkingen zich toch voordoen, zijn ze meestal mild.

Bijwerkingen kunnen zijn:

 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree

Saw Palmetto kopen

Het Saw Palmetto Complex van Ovabalance is een goede keuze als je ondersteuning zoekt voor je huid en haar. Dit complex bevat behalve Saw Palmetto ook Mariadistel, Brandnetelextract en pompoenpitextract.

Saw Palmetto supplementen

Saw Palmetto Complex van Ovabalance

Bij Ovabalance is het ook mogelijk om een compleet voordeelpakket te kopen met 6 verschillende belangrijke supplementen die gezamenlijk de conditie van je huid en haar ondersteunen. Dit pakket biedt veel voordelen als je last heb van hormonale haaruitval en acne, bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. Het pakket bevat naast Saw Palmetto ook SixSense, Zinc, Omega 3, D-Chiro-Inositol (DCI) en VitaminD3.

Haaruitval voordeelpakket

Haaruitval voordeelpakket vrouwen

Meer tips tegen haaruitval?

Lees dan ook mijn blog 10x tips tegen haaruitval

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.