Skip to main content

Bijna elke vrouw krijgt in haar leven in meer of mindere mate wel een keer te maken met een hormonale disbalans. Hier kunnen ontzettend veel oorzaken voor zijn. Stress, medicijngebruik, stoppen met de pil en de overgang zijn slechts enkele voorbeelden. Een hormonale disbalans kan vervelende klachten geven, zoals pijnlijke of onregelmatige menstruaties, haaruitval en acne. Ook emotionele klachten en een verlaagd libido zijn veel voorkomende hormoongerelateerde klachten. Om deze klachten te verminderen en je hormoonbalans te herstellen is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Zo is het belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen, stress zoveel mogelijk te voorkomen en hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten te vermijden.

Daarnaast zijn er diverse kruiden en vitamines die verkrijgbaar zijn als supplementen die je kunnen helpen je hormoonbalans te ondersteunen. Of een kruid of vitamine nuttig is, hangt natuurlijk af van je klachten en de oorzaak van de hormonale disbalans. Bespreek je klachten daarom altijd eerst met je huisarts of orthomoleculair therapeut voordat je supplementen gaat gebruiken.

In dit blog beschrijf ik 10 kruiden en vitamines die bijdragen aan het behoud van een stabiele hormoonbalans.

1. Ashwagandha

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha stressverlagende eigenschappen heeft en kan helpen bij het verlagen van de cortisolspiegel, ons belangrijkste stresshormoon. Als je lichaam langdurig hoge cortisolwaarden aanmaakt, gaaat dit ten koste van de aanmaak van andere hormonen. Als gevolg kan er een hormonale disbalans ontstaan.

Lees meer over Ashwagandha in mijn blog: Ashwagandha: wat is het en wat zijn de voordelen?

Een betrouwbaar supplement met een goed opneembare vorm van Ashwagandha is Ashwagandha KSM-66® & Bioperine® van Vitakruid. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op dit supplement.

Ashwagandha Vitakruid

Ashwagandha KSM-66® & Bioperine® van Vitakruid

2. Vitamine D

Vitamine D, ook wel de zonneschijnvitamine genoemd, speelt een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de hormoonproductie. Vandaar dat Vitamine D een belangrijke rol speelt bij het behoud van een gezonde hormoonbalans. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D een positieve invloed heeft op de insulinegevoeligheid en daarom kan het dus het risico op insulineresistentie verminderen. Zonlicht is de belangrijkste bron van Vitamine D, maar als je weinig buiten komt of een donkere huidskleur hebt is een goed supplement eigenlijk onmisbaar.

Vegan Vitamine D3

Ovabalance Vitamine D3 1000ie Vegan

3. Maca

Maca is een wortelgewas dat voornamelijk groeit in de hooglanden van Peru. Het wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de hormonale gezondheid, met name bij vrouwen die last hebben van menstruatieproblemen, PMS-symptomen en een verminderd libido. Uit onderzoek blijkt dat maca-suppletie kan helpen bij het verhogen van het seksuele verlangen bij zowel mannen als vrouwen. Ook zijn er aanwijzingen dat maca kan helpen om de vruchtbaarheid te verbeteren.

Maca is verkrijgbaar als poeder en supplementen.

4. Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam, waaronder de productie en regulatie van hormonen. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumsuppletie kan helpen bij het verminderen van PMS-symptomen, zoals stemmingswisselingen en menstruatiekrampen. Het kan ook de hormoonbalans tijdens de menopauze ondersteunen.

Bij Ovabalance koop je supplementen met magnesium met een hoge biologische beschikbaarheid.

Magnesium van Ovabalance

Magnesium complex van Ovabalance

5. Monnikspeper

Monnikspeper, ook bekend als Vitex Agnus Castus, is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt bij menstruatieklachten en andere hormonale klachten. Onderzoek heeft aangetoond dat monnikspeper  kan helpen bij het verlichten van premenstruele (PMS) symptomen zoals geïrriteerdheid, vocht vasthouden, en borstpijn. Monnikspeper kun je beter niet gebruiken als je PCOS hebt.

Een goed Monnikspeper supplement is verkrijgbaar bij Vitakruid. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op dit supplement.

Monnikspeper Vitakruid

Vitex Agnus Castus van Vitakruid

6. DIM (Diindolylmethaan)

DIM is een natuurlijke stof die het lichaam zelf aanmaakt door het omzetten van de stof Indole-3-Carbinol, ofwel I3C (de voorloperstof van DIM). I3C is een stof die voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en boerenkool. DIM draagt bij aan een gezonde hormoonbalans door overtollig oestrogeen af te breken en de omzetting naar schadelijke vormen te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat DIM-suppletie kan helpen bij het verminderen van oestrogeendominantie.

Een goed DIM-supplement is verkrijgbaar bij Ovabalance. Ook Vitakruid heeft een goed DIM-supplement (10% korting met actiecode stoppenmetpil).

Vitakruid DIM Complex

DIM Complex van Vitakruid

7. Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, met name eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), spelen een cruciale rol in de hormoonproductie en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Een tekort aan omega-3 kan onder andere PMS, menstruatiepijn en stemmingswisselingen veroorzaken. Een manier om omega-3 binnen te krijgen is via je voeding. De belangrijkste vormen DHA en EPA krijg je binnen door regelmatig vette vis te eten (makreel, haring, zalm, forel, ansjovis, tonijn). Of door de inname van een goed supplement, zoals Visolie Forte 1000 Visolie Forte 1000 van Vitakruid of Omega 3 algenolie van Ovabalance.

Omega 3 algenolie

Ovabalance Omega3 algenolie vegan

8. Rode klaver

Rode klaver is een plant die fyto-oestrogenen bevat, plantaardige stoffen die vergelijkbaar zijn met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Door deze eigenschap kan rode klaver helpen bij het ondersteunen van een gezonde hormoonbalans, vooral bij vrouwen tijdens de menopauze. Het kan symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen verminderen. Rode klaver wordt vaak gebruikt als een natuurlijke ondersteuning voor de hormoonbalans en kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven tijdens de overgangsfase.

Rode klaver is onderdeel van Vitakruid Feminosan: een complete formule voor bij de overgang. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op dit supplement.

Vitakruid Feminosan met Rode Klaver

Vitakruid Feminosan met Rode Klaver

9. D-Chiro-Inositol

D-Chiro-Inositol (DCI) is een lichaamseigen stof die een belangrijk rol speelt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel en kan helpen de hormoonbalans te herstellen. Onderzoek heeft aangetoond dat DCI-suppletie een positief effect heeft op vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een hormonale disbalans waarbij de eisprongen (grotendeels) uitblijven. Zo is aangetoond dat de menstruatiecyclus en insulineresistentie bij vrouwen met PCOS met behulp van DCI-supplementen kan worden verbeterd.

Een goed DCI-supplement is verkrijgbaar bij Ovabalance.

D-Chiro-Inositol

D-Chiro-Inositol van Ovabalance

10. Shatavari

Shatavari, ook bekend als Asparagus racemosus, is een kruid dat wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn mogelijke voordelen voor de vrouwelijke hormoonbalans. Het wordt vaak gebruikt om het endocriene systeem te ondersteunen en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde menstruatiecyclus, het verminderen van menstruatieklachten en het ondersteunen van de vruchtbaarheid. Shatavari is onderdeel van Vitakruid Femme: een complete formule bij ongemakken rondom de menstruatie. Met de actiecode stoppenmetpil ontvang je 10% korting op dit supplement.

Hormoonsupport voor vrouwen

Vitakruid Femme

Zijn er nog andere kruiden en vitamines die volgens jou echt in dit rijtje thuis horen?

Plaats je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.